De eerste editie van de Chillventa trok in 2008 ‘slechts’ 29.000 bezoekers. Nu waren er bijna 50.000. “Het zegt alles over de kracht en uitstraling van deze internationale vakbeurs, maar ook over onze branche: het leeft als nooit tevoren.” Aan het woord is Ted Meij, directeur Blygold Nederland.

Ook hij was in Neurenberg, als bezoeker en exposant. “Alles aan de Chillventa is imposant: van de technische hoogstandjes tot de inrichting van de stands.” Dat bezoekers van heinde en verre komen, verbaast hem niets. “Iedereen die in deze branche zijn professie serieus neemt, is aanwezig. Hier zie je namelijk de meest recente innovaties, bouw je duurzame relaties op en doe je bovendien nog eens concrete zaken.”

Hybride koeling
Inhoudelijk ging de Chillventa over tal van zaken. Opvallend was de aandacht die hybride koeling kreeg. “Draait veel, zo niet alles in Nederland op dit moment om warmtepompen en de toepassing ervan; in Neurenberg zag je dat hybride koeling veel aandacht kreeg, en dan met name de combinatie van droge koeling (koelmachine) en verdampingskoeling. Dit zorgt voor warmte afvoer en voor een aanmerkelijke reductie van het water- en energieverbruik. Erg interessant.”

Blygold
In de stand van Blygold ging de meeste belangstelling van bezoekers uit naar het coaten van warmtewisselaars en het renoveren en upgraden van luchtbehandelingsinstallaties. “Twee specialismen die bij onze Oosterburen vooral de laatste jaren populair zijn geworden. Zijn we in Nederland al jaren bezig met het verlengen van de levensduur van lbk’s, in Duitsland staat dit nog in de kinderschoenen.” Blygold grijpt het succes van de Chillventa aan om diverse redenen. “We ontmoeten hier niet alleen klanten en prospects, maar ook potentiele franchisenemers voor Blygold International.” Ook om deze reden heeft Blygold nu al besloten bij de volgende editie van de Chillventa weer aanwezig te zijn. “2020 is alweer geboekt!”