Het anti-vriesmiddel glycol is essentieel voor bedrijven die met producten werken die gekoeld moeten worden, zoals het Noord-Hollandse CNB. Omdat bij deze Coöperatieve Nederlandse Bloembollencentrale kort geleden een flinke hoeveelheid van deze vloeistof vervangen moest worden in één van de koelsystemen, werd de ondersteuning van Blygold ingeroepen.

De CNB houdt zich al ruim 90 jaar bezig met bemiddeling, veiling, maar ook met het koelen en prepareren van bloembollen, knollen en vaste planten. Deze wereldwijd, toonaangevende onderneming beschikt tevens over een 12 hectare groot koel- en preparatiebedrijf in Bovenkarspel, waar (sier)gewassen volgens de meest recente inzichten worden geprepareerd, geconditioneerd en vooral ook: gekoeld. Voor dat laatste zorgen ca 120 koel- en preparatiecellen. Afhankelijk van de grootte kunnen deze elk zo’n negen miljoen bollen herbergen. ‘Dat de koeling dus essentieel is, mag duidelijk zijn,’aldus André Mes, medewerker TD.

Vervanging glycol
Begin dit jaar werd er een lekkage in het systeem gesignaleerd, door vervuiling van het glycol. Deze vloeistof, die vaak als antivriesmiddel wordt gebruikt voor radiatoren in auto’s, is noodzakelijk voor de koeling van de cellen bij een temperatuur van gemiddeld – 10. ‘De installatie waarom het ging, dateert van 1996, dus vervanging van de glycol was nodig.’ In totaal is er deze zomer 20m3 glycol afgetapt en overgepompt, een enorme hoeveelheid. Tegelijkertijd is het leidingsysteem waterzijdig gereinigd, net als de verdampers, de CV ketel, de luchtcondensor en de koelmachine. Tevens is er een ontgassingsinstalatie en een filter geplaatst om te zorgen dat er geen vervuiling meer in het systeem komt. Om deze werkzaamheden deze zomer door Blygold te laten uitvoeren, is het systeem slechts 3 weken uit roulatie geweest. ‘Dat hadden we ingecalculeerd. 3 weken op 365 dagen per jaar is te overzien, langer niet.’