Een luchtbehandelingskast uit 1978, die vervang je …toch? Nee. In het Rotterdamse kantorengebouw Blakeburg kiezen ze ervoor om twee bijna 40-jaar oude lbk’s volledig te laten renoveren en technisch te upgraden. ”Dat is een stuk goedkoper,” aldus Dennis Peek, verantwoordelijk projectleider namens TotalKlima. 

Het markante kantoorgebouw ‘Blakeburg’ ligt in hartje Rotterdam, op de hoek van de Blaak. Het gebouw is 49 meter hoog, bestaat uit twee ruime kantoortorens en stamt uit de late jaren zeventig. Een renovatie van het gebouw is nodig, oordeelde eigenaar Tasman Properties/BNP Paribas Real Estate, eind vorig jaar. Daarbij gaat het om diverse werkzaamheden, waaronder ook het verbeteren van de installaties voor de luchtbehandeling. Doel daarbij is te komen tot klimaatcomfort klasse B. Met een beter en gezonder binnenklimaat, wil de eigenaar van het kantoorgebouw nieuwe huurders aantrekken. Op dit moment is slechts de helft van de beschikbare ruimte verhuurd.

12e verdieping
Verantwoordelijk voor de luchtbehandeling in Blakeburg zijn twee luchtbehandelingskasten. “Deze zitten hier sinds de bouw van het kantoor,” zegt Dennis Peek, Projectleider van TotalKlima. Als hoofdaannemer bij deze renovatie, was zijn bedrijf bekend met het functioneren van beide lbk’s. “Zonder jaarlijks onderhoud raakt zo’n kast ernstig vervuild en hollen de prestaties achteruit. De capaciteit in luchtverplaatsing was nog maar 60% en huurders klaagden over een gebrek aan ventilatie.” Op basis van deze cijfers, lag de keuze voor een nieuwe lbk – na 40 jaar – voor de hand.  Maar in Blakeburg bevinden de kasten zich op de 12e verdieping, in een relatief kleine, technische ruimte. ”Vervanging is dan, zonder ingrijpende bouwkundige wijzigingen, praktisch onmogelijk. Bovendien leidt het demonteren van de oude lbk en het monteren van een nieuw exemplaar tot een relatief lange, tijdelijke uitval van de installatie; ook weinig ideaal voor de huurders.”

Flink goedkoper!
Een andere relevante factor was de conditie van de omkasting. “In tegenstelling tot alle techniek erin, was deze wel in goede staat.” Langzaam maar zeker verschoof de voorkeur van TotalKlima van vervanging van de kasten naar een totale renovatie. “Ook omdat we in onze calculaties een fors investeringsverschil ontdekten: renovatie zou aanzienlijk  goedkoper zijn dan vervanging!” Toch – weet ook Dennis Peek – denkt iedereen bij het vervangen van een oude kast, aan de aanschaf van een compleet nieuwe. “Maar als je slim bent, vervang je uitsluitend de techniek!”

Werkzaamheden
Voor de uitvoering van deze werkzaamheden werd Blygold gevraagd. Dit bedrijf weet met het upgraden van gebruikte lbk’s al langer indrukwekkende resultaten te boeken. “Zij slagen erin om oude installaties van meer dan 25 jaar, om te toveren tot nieuwe exemplaren. Daarbij worden nagenoeg alle technische componenten gereinigd, gecoat of vervangen door up-to-date alternatieven.” Zo ook bij Blakeburg. Op deze manier is het warmtewiel onder handen genomen, maar ook de bevochtigingssecties, de warmtewisselaars, de koel- en verwarmingsbatterijen, de druppelvangers, de kleppen en de ventilatoren. “Bij de ventilatoren hebben we de oude exemplaren vernieuwd door Fangrid-technologie.” En het geraamte, de kast? “Deze is aan de binnen- en buitenzijde gecoat.”

Prestaties en energieverbruik
Peek is enthousiast over de uitvoering van de werkzaamheden aan de eerste lbk. “De huurders hebben er nauwelijks last van gehad, omdat we de installatie ’s avonds weer lieten draaien. Op deze manier kreeg het gebouw toch voldoende basis-ventilatie.” Inmiddels is het werk aan de tweede kast ook begonnen. “Hoewel de eerste kast nog niet is ingeregeld en we dus nog geen zicht hebben op de prestaties en op het energieverbruik van de gerenoveerde en upgrade  lbk, merk ik aan alles dat de luchtkwaliteit en het binnenklimaat van dit kantorengebouw aanzienlijk is verbeterd. Dit zien we over een aantal maanden terug in klinkende cijfers, dat weet ik zeker. En dat voor de komende twintig jaar!”