25% meer koelcapaciteit of 30% minder energieverbruik.
Blue Energy realiseert wereldwijd met haar adiabatische “SMART COOLING” de meest effectieve technologie voor betere prestaties en een zuiniger energieverbruik. Blygold levert en monteert dit hybride systeem in Nederland nu ook op bestaande installaties.

Het geheim van deze techniek zit vooral in de adiabatische membranen. De lucht die wordt aangezogen naar de warmtewisselaar, koelt in deze adiabatische membranen af, doordat de verdamping van verneveld water er energie aan onttrekt. Op deze wijze ontstaat er een indrukwekkend resultaat: 25% meer koelcapaciteit bij hetzelfde energieverbruik of 30% minder energieverbruik bij dezelfde koelcapaciteit. Daarbij heeft SMART COOLING een Return On Investment van slechts 12 tot 24 maanden, beschermt deze technologie de installatie tegen oververhitting en zorgt het voor een langere levensduur van het bestaande koelsysteem.

Werkwijze
Bij de meeste hybride-systemen is er kans op corrosie. Het gebruikte koelwater voldoet vaak niet aan de hoge kwaliteitseisen op het gebied van kalk en zouten. Bovendien zorgt dit water, dat direct op de lamellen wordt gesproeid, voor vervuiling van de lamellen. In het Blue Energy-systeem worden de adiabatische membranen geplaatst voor de condensor van de koelmachine. Op deze wijze biedt het membraan bescherming tegen vervuiling. En omdat de waterdruppels in het voorste deel van het Blue Energy-membraan verdampen, komt het water niet in contact met de lamellen en blijft de condensor droog. Dit genereert optimale warmte-uitwisseling voor een langere tijd. Een speciale waterbehandeling zorgt er bovendien voor dat kalkafzetting wordt voorkomen en het legionella-risico verder wordt verlaagd.

Resultaten
Dat de toepassing van adiabatische membranen van Blue Energy wereldwijd tot sensationele resultaten leiden, bewijzen tientallen klantcases in de VS bij datacenters, kantoorgebouwen, winkelcentra en hotels. Ook in Nederland is de implementatie van deze nieuwe hybride-technologie op bestaande koelinstallaties nu mogelijk. Blygold, specialist in onderhoud van condensors en koelinstallaties, verzorgt namens Blue Energy deze installatie. “Van Blue Energy wordt elke gebouwbeheerder blij: de bestaande koelinstallatie wordt beter beschermd, gaat langer mee en heeft minder onderhoud nodig,” aldus Ted Meij, directeur van Blygold Nederland. “En het belangrijkste: het geeft veel meer koelcapaciteit, terwijl het energieverbruik niet toeneemt of fors minder energie verbruik bij gelijke koelcapaciteit. Wie wil dat niet?”