In Nederland staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Toch is Duitsland op dat gebied de overtreffende trap. Rendementsverbetering en energiebesparing hebben bij de meeste bedrijven daar de hoogste prioriteit. Zo ook bij Siemens…

Onze Oosterburen staan bij ons bekend om hun degelijkheid. Maar eigenlijk zou dat hun duurzaamheid moeten zijn. Duitsland is op dat gebied namelijk wereldwijd één van de koplopers. Nergens anders gelden zulke strenge energie- en rendementsregels voor bijvoorbeeld renovatie als juist dáár. “Daarom zijn Duitse bedrijven nog gewend om hun luchtbehandelingskasten na 10, 15 jaar simpelweg te vervangen. Terwijl wij inmiddels weten dat een totale upgrade goedkoper is, minder milieubelastend en in prestaties, functionaliteit en rendement minstens gelijkwaardig is.” Aan het woord is René Kümmer, Geschäftsführer van Blygold Berlin GmbH. Als geen ander ervaart hij de toegenomen belangstelling in Duitsland voor rendementsverbetering en energiebesparing. “Zo heeft Siemens – met 180.000 medewerkers in Duitsland een van de grootste werkgevers – een dochteronderneming opgericht (Energy Performance Contracting) die klanten helpt hun potentiële besparingen in kaart te brengen en te realiseren.”

Krankenhaus
Blygold Berlin GmbH werkt inmiddels voor EPC van Siemens. “Wij hebben dit voorjaar in Witten bij het Evangelischen Krankenhaus 20 luchtbehandelingskasten volledig gerenoveerd, dat is inclusief het vervangen van de snaar aangedreven ventilatoren door fanwall-technologie.” Ook is het team van Kümmer in Essen aan de slag geweest, bij het Rathaus. “En zijn we inmiddels door Siemens gevraagd een contract met hen aan te gaan voor de luchtbehandelingskasten van de productiehallen in Frankfurt.”

Net Nederlanders…
Toch is de sterke groei van Blygold in Duitsland in het afgelopen jaar nog maar het begin, weet Kümmer. “De markt is ontzettend groot; bovendien zijn Duitse bedrijven traditioneel gewend om luchtbehandelingskasten te vervangen. Dat kost doorgaans veel tijd en veel geld. Dat dit anders kan – met onze visie, techniek en werkwijze – dringt ook hier langzaam maar zeker door. Daarbij komt dat steeds meer bedrijven aanlopen tegen het feit dat hun luchtbehandelingskasten vaak in kleine, ontoegankelijke ruimtes staan opgesteld. Vervangen is nauwelijks mogelijk. Als wij dan zeggen dat we deze kast van 15 jaar kunnen opknappen voor nog eens 15 jaar, dan zie je meestal een fonkeling in de ogen. In die zin zijn Duitsers net Nederlanders.”