Begin volgende maand renoveert Blygold Deutschland vijf luchtbehandelingskasten van de Alte Nationalgalerie. De overige lbk’s van dit 19e-eeuwse museum dat onderdeel uitmaakt van het Museuminsel Berlin, staan later op de planning. 

Al bijna twee jaar geeft de geboren Duitser René Kümmer als Sales & Business Unit Manager leiding aan Blygold Deutschland GmbH. Vanuit Berlijn doet hij vooral zaken met eindgebruikers van klimaatinstallaties. “In tegenstelling tot Nederland, waar installateurs meestal de oplevering en het onderhoud van de installaties regelen, ligt die rol in Duitsland bij de eigenaar/gebruiker. We zitten dus vooral met hen om de tafel.” Zoals laatst in Solingen, bij Wilkinson, fabrikant van o.a. scheermesjes. “Daar reinigen en coaten we koelmachines; de eerste plant is al gedaan, de tweede en derde plant staan op de planning.”

Museuminsel
De werkzaamheden in Berlijn, bij het Museuminsel, richten zich op het renoveren van luchtbehandelingskasten. Het Museumsinsel is een eiland in de rivier de Spree, midden in Berlijn, waar zich vijf musea bevinden. Het eiland, waar ook de Berliner Dom op gevestigd is, is door de UNESCO in 1999 tot werelderfgoed verklaard. De renovatie van deze lbk’s maakt onderdeel uit van een ingrijpende operatie aan alle musea in Berlijn, waarbij steeds scherper wordt gekeken naar de luchtkwaliteit van de musea. Bij de Alte Nationalgalerie gaat het om luchtbehandelingskasten van bijna 30 jaar oud, maar ook om exemplaren die veel recenter van aard zijn. “Daarbij is onderhoud in Duitsland weliswaar van groot belang, maar zijn ze hier vooralsnog redelijk onbekend met bijvoorbeeld het coaten van warmtewisselaars, batterijen en kasten. Om deze reden ligt er voor Blygold een mooie toekomst in Duitsland.”