Als directeur van een bedrijf dat explosieveilige producten maakt, weet Marc Moolenaar dat veel, zo niet alles om kwaliteit en garanties draait. Daarom laat hij zijn airconditioners al jaren coaten door Blygold. “We willen de levensduur van de units optimaal verlengen.”

Je bent directeur van Artidor Explosion Safety B.V., wat doen jullie precies?
Wij zijn gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van explosieveilige maatwerkoplossingen, veelal gebaseerd op bestaande producten, zoals LED-werklampen, signaalverlichting, houdmagneten, maar ook airconditioners.

Artidor maakt dus airconditioners voor een specifieke omgeving?
Inderdaad. Vaak zijn dit gebieden waar mensen in een explosiegevaarlijke omgeving werken, zoals op een olieraffinaderij of een farmacieplant.

In hoeverre verschillen jullie airconditioners van een standaard-exemplaar?
Voor een explosie zijn drie ingrediënten nodig: brandstof, lucht en een ontstekingsbron. De aanwezigheid van brandbare stoffen is vaak inherent aan de bedrijfsprocessen van onze klanten, die kun je dus niet voorkomen. Dit geldt tevens voor zuurstof, voor mensen is dit nu eenmaal onmisbaar. Dus ligt de focus bij ons op het wegnemen of onschadelijk maken van de ontstekingsbron. Onze splitunits en rooftops zijn veelal voorzien van speciale elektronica die een aangenaam klimaat garanderen, ook in gebieden waar een mogelijk explosieve atmosfeer kan ontstaan. Deze gebieden zijn geclassificeerd als zone 1 of zone 2.

Jullie laten deze airconditioners, voordat ze naar de klant gaan, eerst coaten, waarom?
Omdat we de levensduur willen verlengen. Je kunt je voorstellen dat onze klanten de hoogste eisen stellen aan onze producten en dat zij gebaat zijn bij een zo lang mogelijke levensduur van de units. Met de coating en behandeling van Blygold komen we tegemoet aan deze behoeften.

Artidor werkt al jaren samen met Blygold, waarom?
Blygold heeft een geweldige reputatie in de wereld, onderschat dat niet. Iedereen kent de naam van het bedrijf, maar is ook bekend met de hoge kwaliteit van coatings en hun behandelingen. Bovendien werkt Blygold met allerlei procedures en certificaten. Voor ons – een bedrijf dat leeft van garanties en zekerheden – is dit van cruciaal belang.

En in hoeverre is snelheid relevant?
Voor ons absoluut. Omdat wij maatwerk naar onze klanten leveren, zijn onze orders vaak ad hoc en enkelstuks. Toch verwachten we van Blygold dat ze ons altijd snel uit de brand helpen en onze units dus in no time kunnen coaten. Hoe ze het doen, weet ik niet, maar meestal staan ze binnen een week – gecoat en al – bij ons weer op de stoep.