Niet alleen Blygold adviseert klanten nog vóór het koelseizoen hun condensors en koelmachines te laten reinigen, ook Carrier geeft dezelfde tip. “Vervuiling zorgt voor een zwaardere belasting van de koelmachine en dus voor een hoger energieverbruik. Als je niet oppast, leidt dit tot een hogedruk storing en dan staat de machine stil!”

Als nummer 1 in de wereld van de airconditioningsindustrie, weet Carrier als geen ander hoe je koelmachines optimaal laat presteren. “Dan kijk je onder andere naar de status van de condensors: zijn ze vervuild, hoe is de coating, maar ook: wat kunnen we zelf en wat moeten we uitbesteden aan een gespecialiseerd bedrijf?” Aan het woord is Dick Bennis, Accountmanager Service & Sales bij Carrier Airconditioning Benelux. “Omdat wij onze koelmachines over het algemeen uitleveren met een service-onderhoudscontract, hebben wij vanaf de eerste dag zicht op de installatie en de omgevingsvervuiling. Wij monitoren de conditie van de condensor jaarlijks en kunnen hierdoor vroegtijdig anticiperen. Onze ervaring is dat condensors van koelmachines die zijn gesitueerd aan de kustlijn of in een industriële omgeving, meer aandacht nodig hebben op het gebied van reiniging en anti-corrosie bescherming.” Daarbij zijn de door Carrier toegepaste luchtgekoelde aluminium/aluminium condensors sterker en meer corrosiebestendig dan koper/aluminium condensors. Om deze reden worden aluminium/aluminium condensors soms ongecoat geleverd. “Afhankelijk van de locatie en van weersinvloeden zullen de ongecoate condensors echter na verloop van tijd wel last krijgen van corrosie.”

Zwaardere belasting
Corrosie en achterstallig onderhoud van condensors vormen vaak de oorzaak van storingen of uitval. “Vaak vindt dit plaats in de zomermaanden, als bedrijven juist de koeling hard nodig hebben.” De oorzaak is simpel: als vervuilde condensors hun warmte niet meer kwijtraken, zullen de koelmachines in capaciteit terug gaan en uiteindelijk op hogedruk storing uitvallen. “En dan staat de machine stil. Tijdelijk resetten helpt, maar na een korte periode valt deze weer uit!” Ook zullen de koelmachines zwaarder belast worden; dit kan dan weer schadelijk zijn voor ventilatoren en compressoren en niet te vergeten het hogere energie verbruik… Om deze redenen adviseert Carrier om vervuilde condensors te laten reinigen of (opnieuw) te laten coaten. “Wij nemen de levensduur van onze machines – en de functionaliteit ervan – serieus; daarom moet je dit soort onderhoud ook laten uitvoeren door een specialist. Voor ons is dat Blygold.”