Elke dag opnieuw worden er tientallen (nieuwe) warmtewisselaars in de applicatiehal van Blygold gecoat. De beschermende coating is vooral gericht op het voorkomen van corrosie. Wie denkt dat dit coaten sterke overeenkomsten vertoont met ‘wat spuiten’ heeft het volstrekt mis. “Coaten is juist nauwkeurig en secuur werk.”

Blygold is al jaren marktleider in deze vorm van preventieve corrosiebescherming. Daarbij hanteert het bedrijf een eigen applicatiemethode, die zowel op locatie bij de klant, als in de fabriek in Houten wordt uitgevoerd. Daarbij draait alles om betrouwbaarheid en nauwkeurigheid. Dat begint al tijdens de eerste fase: het reinigen en ontvetten van de warmtewisselaars met speciale zeep en een hogedrukspuit. Zijn ze eenmaal droog, dan wordt de kopse kant van de warmtewisselaar voorbehandeld met een speciaal soort primer (extra hechtingslaag). Vervolgens worden de lamellen gecoat met een van de vele Blygold-coatings, zoals: Blygold PoluAl XT, Blygold PoluAl Plus, Blygold Tropic. Dit proces luistert nauw, vanwege de variatie in warmtewisselaars en dus in lamellen. Afhankelijk van de afstand, de dikte, de diepte en de grootte wordt de juiste hoeveelheid coating aangebracht. Als uiteindelijk alles droog is, komt er nog een afwaailaag op en wordt de kopse kant nog een keer behandeld.

Kris en Patrick
In de applicatiehal in Houten zijn twee gecertificeerde medewerkers fulltime bezig met bovengenoemde werkzaamheden. Kris Nanhoe en Patrick van Kempen kennen met tientallen jaren ervaring op zak het klappen van de zweep op dit gebied. “In tegenstelling tot wat het misschien lijkt, is coaten uitermate nauwkeurig en secuur werk,” vertelt eerstgenoemde. “Omdat elke warmtewisselaar anders is, verdient zij een behandeling op maat.” Dat maakt Blygold ook uniek, weet Van Kempen: “Op dit gebied zijn we met onze gepatenteerde producten wereldwijd een begrip. Bij fabrikanten, eindgebruikers en installateurs.” Om deze positie te continueren, verbetert Blygold haar coatings en applicatiemethode onophoudelijk. Uitgangspunt hierbij is en blijft het leveren van een coating die betrouwbaar is, optimale bescherming biedt en de levensduur verlengt van warmtewisselaars.