De schrik was groot, toen Henk Kalk ruim twee jaar geleden de deksel van de koelmachines afhaalde. “De pijpenplaten waren verroest en de coating was aangetast en liet los.” Terwijl de planner/werkvoorbereider kort daarvoor een bedrijf de opdracht had gegeven de condensors en de pijpenplaten juist te beschermen tegen corrosie! 

Op stel en sprong werd Blygold gevraagd bij Electric Glass Fiber (onderdeel van Nippon Electric Glass) de twee koelmachines in Westerbroek opnieuw te behandelen. Maar nu goed en met garanties. Om deze operatie tot een succes te maken, gebruikte Blygold voor deze werkzaamheden een relatief nieuwe keramische coating: CeraTec. “Het vervangen van de oude coating door zomaar een andere, willekeurige coating, zou ook geen permanent resultaat opleveren. De complexiteit van de constructie van de pijpen en pijpenplaten is dusdanig, dat je een extra resistente coating nodig hebt”, aldus Jouke Annema van Blygold. “CeraTec voorkomt corrosie en dus drukverlies en garandeert extra bescherming in kritische zones.”

Controle
Als glasvezelfabrikant kan Electric Glass Fiber zich geen uitval of storing in de fabriek permitteren. Kalk: “Daarom controleren we onze installaties regelmatig, dat geldt ook voor tientallen onderdelen. Dit heeft er destijds voor gezorgd dat we er op tijd achter kwamen dat de vorige coating onvoldoende bescherming bood.” Tot een inspectie van de nieuwe coating is het tot op heden niet gekomen. “Ook omdat de prestaties van de koelmachines daar geen aanleiding toe geven. Maar inderdaad, binnenkort halen we de deksels er toch even af. Wat ik verwacht? Hetzelfde plaatje als toen de deksel er twee jaar geleden op ging.”