Als onderdeel van Climate & Controls Benelux BV is Carrier een van de grootste fabrikanten van HVAC-apparatuur.
Op weg naar hun eindbestemming, komen veel van hun gloednieuwe producten eerst bij Blygold langs voor hun anti-corrosiebehandeling.

“We willen voorkomen dat bedrijfsprocessen bij onze klanten opeens stil komen te liggen,” aldus Joris den Hartog, Teamleider Projects Support van Carrier.”

Jullie produceren onder andere koelmachines, lbk’s, rooftopunits, koelers en andere kleinere units. Bijna alle warmtewisselaars in deze apparaten laten jullie eerst coaten, voordat ze naar de klant gaan. Waarom?
“Omdat Carrier staat voor kwaliteit en efficiency. Als klanten over onze producten praten, vertalen ze kwaliteit in maximale levensduur en behoud van prestaties. Aangezien de risico’s op corrosie in Nederland uitermate reëel zijn, doen wij er van alles aan om de warmtewisselaars optimaal te beschermen. Uit ervaring weten we dat de coatings van Blygold deze zekerheid bieden.”

Die ‘ervaring’ gaat inmiddels ver terug.
“Klopt. We werken al samen vanaf de start van Blygold, dus vanaf de jaren zeventig. Als preferred supplier weten ze exact wat – en hoe – we het willen. In al die bijna 50 jaar is er wat ons betreft nog nooit een moment geweest om te twijfelen aan ons partnerschap.”

Wat maakt Blygold voor jullie dan zo bijzonder?
“Hun kwaliteit. Ik ken geen ander bedrijf dat zoveel aandacht besteed aan de manier van reinigen en spuiten. Hun ‘door-en-doorbehandeling’ gaat echt verder en dieper. Daarnaast is hun PoluAl XT-coating van topkwaliteit en zijn ze uitermate flexibel in hun planning. Af en toe hebben wij een spoedlevering, die dan echt snel klaar moet zijn. Meestal passen ze dan hun schema’s aan en zien we de units – gecoat en wel – binnen twee dagen retour.”

 Jullie hebben bijna 50 jaar praktijkervaring ermee, is zo’n pre-coating nou echt noodzakelijk?
“Ja! Nederland heeft een lange kustlijn en veel industrie, dus de kans op corrosie is relatief groot. En corrosie tast de prestaties van de units aan en verkort de levensduur. Je ziet dit goed terug bij de populaire MCHX-warmtewisselaars; de kans op lekken na corrosie is bij deze kanalen extreem groot.”

Blijft de vraag naar pre-coatings voor HVAC-producten de komende jaren onverminderd groot of zie je een verandering hierin?
“Ik denk zelfs dat de vraag naar corrosie beschermende coatings en behandelingen verder toe gaat nemen. Bedrijven hechten nu meer dan ooit waarde aan de continuïteit van hun bedrijfsprocessen; uitval is geen optie meer. Dus willen ze zekerheid, en garanties dat ze op deze manier alles doen om corrosie te voorkomen. Bovendien streeft elke onderneming naar maximale levensduur van machines; ook vanuit deze ambitie blijft de behoefte aan coaten in de komende jaren groot, verwacht ik.”