Warmtewisselaars zijn door hun constructie nu eenmaal gevoelig voor corrosie. En corrosie veroorzaakt slijtage en storingen aan airconditionings- en klimaatsystemen. Daarom is bescherming belangrijker dan ooit. Zeker in een vervuilde wereld waar de vraag naar koeling met de dag belangrijker wordt ….

Volgens onderzoek van de stichting Natuur & Milieu (“Ranking The Stars”) behoort de Nederlandse lucht nog steeds tot de meest vervuilde van Europa. Vooral de hoge uitstoot van stikstofdioxide, beïnvloedt de luchtkwaliteit negatief. Bovendien blijft ons land gevoelig voor zouten door de relatief lange kustlijn. De behoefte aan bescherming van warmtewisselaars neemt hierdoor in ons land – maar ook mondiaal – de komende jaren sterk toe. Dit heeft tevens te maken met de kwaliteit van warmtewisselaars, maar ook met de enorme behoefte aan koeling; zowel in kantoren als in fabrieksprocessen.

Trend
Door de opkomst van nieuwe economische bolwerken als China, India, Rusland en Brazilië is deze vraag mondiaal in de afgelopen jaren sterk gestegen. In Nederland, Europa en in de VS is om een andere reden steeds meer vraag naar koeling. De ontwikkeling van mobiele elektronica, en het als gevolg daarvan het ontstaan van omvangrijke datacenters, creëert tevens een grote behoefte. Koeling is meer dan ooit een levensbehoefte geworden, die niet meer weg te denken is uit de moderne samenleving.

Microchannel coils
Een andere factor van betekenis is de ontwikkeling van warmtewisselaars, zoals bijvoorbeeld de microchannel condensorbatterij. Deze populaire coil is, in tegenstelling tot conventionele batterijen vervaardigd uit aluminium, dit voorkomt galvanische corrosie. Bovendien hebben ze een hoge efficiency. Het nadeel van de microchannel-coils is dat ze gevoeliger zijn voor onderhoud, dan de traditionele warmtewisselaars, die uit buizen/lamellen bestaan. Het coaten ervan is dus cruciaal. Blygold is in 2006 al gestart met het coaten van deze microchannel-coils en heeft in de afgelopen negen jaar uitstekende resultaten behaald met PoluAl XT als bescherming tegen corrosie. Het coaten lijkt makkelijk door de geringe dikte van de coil, maar is extra lastig door het grote aantal fins per inch.