Zowel luchtgekoelde condensors als koeltorens hebben jaarlijks onderhoud nodig. Dat weet Elvir Sabanovic, planner bij Blygold, inmiddels maar al te goed. “Ik zie het elk jaar weer gebeuren: een storing als gevolg van vuil en stof. En altijd gebeurt het in de zomer, als de vraag naar koeling het grootst is!”

Dat Blygold bedrijven en organisaties erop wijst in maart of april de luchtgekoelde condensors en koeltorens te laten reinigen, heeft alles te maken met de vervuiling, maar ook met de maximale koeling die nodig is in de warme zomermaanden. “Als de installatie door deze vervuiling zijn capaciteit onvoldoende haalt, gaan deze in hogedruk storing”, aldus Elvir. Ter illustratie vergelijkt hij een condensor met een grote stofzuiger. “De ventilatoren trekken alle vuil van buiten door de lamellen heen. Het lamellenpakket slipt dicht en een storing in het systeem is dan bijna onvermijdelijk.” Bij het reinigen van de luchtgekoelde condensors, let Blygold ook op de conditie van de batterij en in het bijzonder de lamellen. “Het kan best zijn dat een nieuwe coating nodig is, of dat deze bijgewerkt dient te worden, zodat de prestaties weer optimaal worden.”

Voor het reinigen van condensors en koeltorens is het nodig dat de installatie wordt uitgeschakeld. Hoe lang duurt zo’n operatie? “Dat verschilt van een dag bij een condensor en koeltoren tot enkele dagen bij een koeltorensysteem; het reinigen van een koeltoren en de bijbehorende koelmachine is een intensieve klus.” Op dat moment is er dus geen koeling? “Klopt, daarom is het zo verstandig om dit op een tijdstip te doen dat de buitentemperaturen nog relatief laag zijn.” Bij het reinigen van een condensor doet Blygold zowel de luchtintrede-zijde als de luchtuittrede-zijde. “Als je volstaat met het reinigen van uitsluitend de luchtintrede-zijde ofwel de optische reiniging, dan spuit je vuil vooral ín het lamellenpakket en niet eruit.”

Meer informatie?
Al onze technisch adviseurs kunnen u advies op maat geven. Bel voor meer informatie naar 030 – 6344310 en wij brengen u in contact met uw persoonlijke contactpersoon.