Na bijna driekwart jaar beïnvloedt corona ons dagelijkse leven nog steeds. Zo werken medewerkers massaal vanuit huis. Voor bedrijven geldt daarom nu, maar straks nog meer: hoe creëer je een veilige werkomgeving? Het antwoord is eenvoudig: via een schone luchtbehandeling!

Het coronavirus verspreidt zich niet alleen via grote druppels tijdens praten, hoesten en zingen, zoveel is inmiddels duidelijk. Je kunt het ook krijgen via minuscule onzichtbare deeltjes in de lucht die langer in een ruimte kunnen zweven (‘aerosolen’). Ventilatie helpt hier vooral tegen. Daarom adviseert het RIVM ramen op kantoor regelmatig op een kier te doen of meerdere keren helemaal tegen elkaar open te zetten. Natuurlijk, 100% verse buitenlucht toevoegen is de beste bescherming tegen corona. Maar nu de temperaturen dalen en het buiten af en toe vriest, is het openzetten van ramen en deuren allesbehalve comfort verhogend. Dat moet toch anders kunnen? “Ja, veel slimmer is vertrouwen op de kwaliteit van je luchtbehandeling,” zegt Noël van Mierlo, Technisch Adviseur Blygold.  “Voorwaarde is dan wel dat de installaties goed onderhouden worden.”

Jaarlijkse controle
En daar wringt de schoen, volgens Van Mierlo. “Niet elk bedrijf investeert in een gezonde en veilige werkomgeving door jaarlijks haar installaties te laten controleren en reinigen. En laat je dat eenmaal na, dan kunnen kanalen vervuild raken en filters verstopt. Op die manier ontstaat er schadelijke microbiologische vervuiling. Maar minstens zo kwalijk is dat het systeem dan niet optimaal presteert. De ventilatievoud die zij maximaal kan bereiken, wordt niet behaald. En dat heb je nu meer dan ooit nodig!”

Extra check
Daarom adviseert Van Mierlo zijn klanten nu te investeren in een (extra) reiniging en – indien nodig – desinfectie van de luchtbehandelingskasten en van de luchtkanalen. “De eerste stap daarbij is een check van de huidige situatie: hoe schoon of vervuild zijn de kast(en) en de kanalen? Deze inspectie doen we vaak visueel, door middel van endoscopisch onderzoek. Maar ook aanvullend microbiologisch luchtonderzoek behoort tot de mogelijkheden.”  Is eenmaal vastgesteld dat de kast(en) en de kanalen minder presteren door vervuiling, dan past Blygold de juiste reinigingstechniek toe. “Onze 40-jarige ervaring helpt ons daarbij de juiste keuze te maken, van mechanisch schoonmaken van vetkanalen tot chemisch technisch reinigen van koeltorens, en van filtratie tot ontkalken van vloeistofsystemen.”

Een veilig en gezond kantoor: dat is nu, maar straks als iedereen weer terug is op kantoor – nog belangrijker. “Ik merk dat vooral overheden ons nu benaderen voor het onderhoud van hun installaties. Maar ook steeds meer bedrijven begrijpen dat dit het moment is om te investeren in een veilige en gezonde werkomgeving. Nu werken medewerkers vooral thuis en is het moment ideaal om installaties te checken en te laten reinigen.”