Drie maanden terug heeft Blygold bij het Evoluon in Eindhoven het koelsysteem chemisch technisch gereinigd en de glycol vervangen van diverse drycoolers, een platenwisselaar en twee koelmachines. Binnen drie dagen waren de installaties in dit congrescentrum weer winterklaar!

Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van Philips, werd in 1966 het Evoluon geopend: een futuristisch gebouw in de vorm van een net gelande vliegende schotel. Het gebouw was destijds een cadeau van toenmalig directeur Frits Philips aan de Eindhovense bevolking en beschikte over een permante expositie over wetenschap en techniek. In de jaren negentig veranderde de functie en werd het gebouw langzaam maar zeker ingericht als congresfaciliteit. Dat is het anno 2019 nog.

Als ‘huisinstallateur’ van het Evoluon, constateerde Strukton WorkSphere vorig najaar dat de kwaliteit van het aanwezige Glycol achteruitging. Glycol wordt vaak gebruikt als antivries; in auto’s, maar ook in koelsystemen. Het zorgt ervoor dat leidingen, maar vooral ook warmtewisselaars niet kunnen bevriezen. “Na vijf tot acht jaar moet je deze vloeistof vervangen,” vertelt Huub Gerritzen, Technisch Adviseur Blygold Weert. “Anders is de kans op storingen en uitval van systemen vroeg of laat levensgroot.”

Voor deze specialistenklus werkt Strukton WorkSphere al jaren samen met Blygold. “Wat wij eerst doen is het glycol eruit halen en afvoeren. Na dit leegpompen gaan we het opvullen met water en voegen we chemicaliën toe. Vervolgens ontvetten we het totale circuit en verwijderen we aanwezige vervuiling. Tot slot voegen we nieuwe glycol toe.” In totaal duurde deze operatie bij het Evoluon slechts drie dagen; ook omdat Blygold met drie man fulltime aan de slag ging.

Inmiddels hebben metingen vastgesteld dat de drycoolers en de koelmachines weer optimaal beschermd zijn tegen eventuele vorstperioden. Nu, maar ook de komende winter.