Filters vervangen, het lijkt zo simpel.
Je haalt de oude exemplaren eruit, stopt er een nieuw stel in, haalt de stofzuiger er nog even doorheen en de luchtbehandelingskast is als nieuw en presteert weer optimaal. Nee dus…

Filters in de toevoer- en retourkast hebben slechts één functie: ze zuiveren de lucht van ongewenste (fijn)stoffen, zoals geuren, pollen, bacteriën en andere micro-organismen. Op deze manier blijft het binnenklimaat voor medewerkers aangenaam en gezond en wordt de installatie beschermd tegen vervuiling en slijtage. Echter, filters raken vervuild. Afhankelijk van de buitenomgeving gebeurt dat zelfs heel snel. “Daarom adviseren wij filters regelmatig te vervangen, minstens één keer per jaar”, zegt Sjaak van Hoorn, vestigingsmanager van Blygold Schiphol. Volgens hem zijn de meeste bedrijven en organisaties zich wel bewust van deze boodschap. “Ik schat dat 80-90% elk jaar de filters laat nakijken. Helaas blijft het vaak bij het vervangen van één-op-één dezelfde filters, terwijl energie- en efficiencynormeringen continu veranderen en technische innovatie voor steeds betere filters zorgt.”

Long Life filters
Om deze reden geeft hij bedrijven altijd de suggestie in zee te gaan met een specialist. “Die kan ook helpen bij het plaatsen van zogenaamde Long Life filters.” Dit zijn filters die een langere standtijd hebben, beter fijnstof filteren, minder onderhoud vragen en voor een veel lager energieverbruik zorgen. Dat laatste kan oplopen tot wel 20% minder energieverbruik.”

Verder kijken
Een ander voordeel van het inschakelen van een filterspecialist is dat zo’n bedrijf meer doet dan uitsluitend de filters vervangen en een stofzuiger door de kast halen. “Wij onderzoeken ook de conditie van de luchtbehandelingskast: dat begint met een inspectie en het opstellen van een digitale rapportage met foto’s. Hierbij kijken we tevens naar de microbiologische vervuiling en naar corrosie aan de installatie. De klant heeft recht op inzicht in de ‘longen van zijn gebouw’. Alleen dan kan hij de juiste keuze maken hoe om te gaan met onderhoud en of de filters moeten worden vervangen of niet.”