Heeft u vragen over het coaten van condensors, stel ze aan Caron Donker. De 47-jarige voorman is binnen Blygold de specialist op dit gebied. Al ruim twee decennia slaagt hij erin vervuilde of geoxideerde condensorbatterijen met een passende coating een tweede leven te geven.

Specialist op het gebied van corrosiebescherming, word je niet zomaar. Als geen ander kent Caron het geheim van de smid: “Het is vooral de combinatie van coating en behandeling.” Blygold voert al jaren een eigen applicatiebehandeling uit; deze begint met een uitvoerige reiniging. “De warmtewisselaars moeten namelijk volledig vetvrij zijn; dit is cruciaal voor de hechting van de coating.” In dit proces worden warmtewisselaars één voor één behandeld. “Iedere batterij is anders, in grootte en dikte.”

Behandeling
Om de warmtewisselaar vervolgens door en door te behandelen, wordt deze van beide kanten gecoat. Hierbij wordt met behulp van perslucht een dieptelaag van de coating aangebracht. “Daarna kijken we met een speciaal endoscopisch instrument tussen de lamellen, totdat we het midden van de wisselaar zien. Dit om te controleren of ook op deze plek de coating dekking biedt.” Juist deze uitvoerige werkwijze onderscheidt Blygold van anderen. “Maar als je pretendeert de beste te zijn, moet je dat ook bewijzen. Vandaar onze garanties.”
Caron neemt zijn specialisme serieus. “Dit vak leer je uitsluitend door er dag in, dag uit mee bezig te zijn.” Als professional wil hij alles weten. Ook hoe corrosie in de praktijk werkt. “Daarom zaag ik regelmatig batterijen open, daar ligt de waarheid.” In de 22 jaar dat hij dit werk doet, heeft hij zo ongeveer alles gezien. Ook weggerotte batterijen die niet meer te redden waren. “Gelukkig waren dat uitzonderingen. In de meeste situaties slagen we er in om batterijen die gecorrodeerd zijn een tweede leven te geven.”