De gemeente Groningen telt drie zwembaden en een sportcentrum. Voor deze locaties gelden strenge regels op het gebied van Legionella. “Jaarlijks komen hier 1 miljoen bezoekers, die willen risicoloos kunnen sporten,” aldus Frans Elderman, Planner & coördinator van de TD van de WSR van de gemeente Groningen.

Namens de gemeente Groningen, beheert en exploiteert de Werkmaatschappij Sport & Recreatie (WSR) de drie zwembaden en het sportcentrum. “Toen in 2008 een inspectie werd uitgevoerd op Legionella-beheer bij één van onze locaties, hebben we besloten een compleet nieuwe start te maken met het aanscherpen van onze Legionella Risicoanalyse en Beheersplannen voor alle locaties,” vertelt Elderman. “Wij willen onze bezoekers en medewerkers namelijk beschermen en 100% garantie geven.”

Werkzaamheden
Om de gemeente Groningen hierbij te ondersteunen, werd een beroep gedaan op de kennis van Blygold. “Naast het opstellen van een eenmalige Legionella Risicoanalyse en Beheersplan voor de zwembad- en de drinkwaterinstallaties van alle locaties, voert Blygold nu elk jaar een keerklepcontrole uit, ook weer op alle locaties. Daarnaast hebben ze alle natte koeltorens chemisch technisch gereinigd.” Elderman legt uit dat juist in een koeltoren, waarbij water wordt verneveld, zo’n legionellabacterie zich relatief eenvoudig verspreidt over de omgeving. “Door het plaatsen van een aantal preventieve AOT-Aqua+’s, houden we de Legionellabacterie buiten de deur.”

Resultaat
Gevraagd naar het resultaat, zegt Elderman blij: “We zijn Legionella-vrij! Ook in de koeltorens. En dat nu al jaren. Onze zwembaden, douches en drinkpunten zijn 100% veilig, daar gaat het om.” Groningen is tevreden, ook met de ondersteuning vanuit Blygold. “Hun kennis, ook op het gebied van Legionella, is indrukwekkend. Ze hebben meerdere specialisten in huis en investeren intern onophoudelijk in scholing.”