Voor een drukkerij is koeling van levensbelang. De warmte die vrijkomt bij drukpersen die volcontinu draaien, vormt zonder koeling een risico op storingen en uitval. Om dit te voorkomen koos Koninklijke Drukkerij Em. de Jong in Baarle-Nassau voor een onderhoudscontract op alle buitendelen van de installaties op het dak.  Blygold inspecteert en reinigt nu elk jaar 25 condensors. “Omdat we zekerheid willen”, aldus Ron Grooten, facilitair manager van Koninklijke Drukkerij Em. de Jong.

Het klimaat in drukkerijen is van essentieel belang voor de vele apparatuur met een grote warmte-afgifte. Grooten: “En aangezien onze drukpersen veelal 24/7 draaien, letten we niet alleen op temperatuur en luchtvochtigheid, maar kijken we zeker ook naar de koeling in ons pand.” Dát pand meet circa 40.000m² en herbergt diverse kolossale drukpersen van 50 meter lengte en 13 meter hoogte. Deze genereren vooral retaildrukwerk; het meer dan  100 jaar oude Koninklijke Drukkerij Em. de Jong is – met haar dochterondernemingen in binnen- en buitenland – zelfs de grootste retaildrukkerij van West-Europa.

Condensors
De drukpersen genereren ook warmte. “Elke drukkerij heeft een overschot aan warmte, wij dus ook. Om dit te koelen en het proceswater te hergebruiken in ons productiesysteem, hebben we 11 koeltorens.” Naast deze koeltorens bevinden zich ook nog eens 25 condensors op het dak. Deze staan onophoudelijk bloot aan vervuiling. “En als dat gebeurt – dat zie je snel aan de lamellen – heb je meteen drukverlies in het aircosysteem. Onbespreekbaar!”

Nieuw contract
Om dit te voorkomen, sloot Koninklijke Drukkerij Em. de Jong kortgeleden een nieuw onderhoudscontract af met Blygold. De komende vijf jaar inspecteren en reinigen monteurs van Blygold deze condensors, minstens 1 x per jaar. Daarnaast zorgen zij ervoor dat de anti-corrosiebescherming in optimale conditie blijft. “We zijn daar blij mee, het geeft ons zekerheid.” Op advies van Blygold hebben de onderhoudswerkzaamheden voor dit jaar vorige maand al plaatsgevonden. “Met het oog op het naderende zomerseizoen – waarin koeling voor ons nog belangrijker is – gaven zij ons de tip dit nu al te laten doen. Wat ons betreft mag de zomer dus losbarsten.”