Begin februari stonden de kranten er opeens bol van: planten zorgen voor een hogere luchtvochtigheid en een beter thermisch comfort. Onderzoekers van het Wageningse Environmental Research kwamen bovendien tot de conclusie dat mensen die werken in een ruimte met planten gemiddeld 20% minder ziek zijn. Dat laatste heeft ook te maken met dat planten luchtzuiverend zijn en het fijnstof uit uw kantoor halen!

Dat planten een positief effect hebben op de leefbaarheid van een ruimte veronderstellen we al langer. Dit onderzoek van de Wageningse Universiteit bewijst het nu ook wetenschappelijk. Bovendien komen de onderzoekers met krachtige aanbevelingen. Zoals: schaf planten aan; de kosten hiervoor en voor onderhoud verdient u binnen één jaar terug. Hoe? Door een lager ziekteverzuim, maar ook door betere prestaties van medewerkers. Tegelijkertijd wijzen de onderzoekers erop dat planten een goedkoop alternatief zijn om de luchtvochtigheid in werkruimten te verhogen en ruimten te verkoelen in de zomer.

Luchtzuiveringsmachines
Kortom, planten zijn goed voor uw binnenklimaat. Vanzelfsprekend geldt hierbij wel dat dit vooral als aanvulling moet worden gezien op uw klimaatinstallatie. Als deze hapert, slecht onderhouden wordt en dus niet goed functioneert, helpen planten ook weinig. Toch mag de luchtzuiverende werking van planten niet worden onderschat. Planten geven de wereld zuurstof en dat geldt ook voor binnenplanten. Deze zetten CO2 constant om in zuurstof, net als de bomen buiten. Dus in een ruimte met planten raakt de lucht minder snel op. Bovendien heeft eerder onderzoek al eens aangetoond dat planten allerlei fijnstof actief uit de lucht kunnen filteren. Voorbeelden van dit soort verbindingen zijn: Formaldehyde, Xyleen Tolueen, Benzeen, TCE, Chloroform, Ammoniak, Alcohol en Aceton. Let wel, niet iedere plant pakt iedere stof even hard aan. Toch zijn er ‘specialisten’ voor sommige stoffen. Zo is de varen (Nephrolepsis exaltata) een Formaldehyde expert en de areca-palm de specialist voor het bestrijden van Xyleen en Tolueen. Als je ammoniak wilt verwijderen op kantoor, dan werkt de stokpalm (Rhapis exelsa) het beste en wilt u aceton effectief verwijderen, koop dan de lepelplant (Spathiphyllum).

Tip
Wilt u voordat u planten gaat kopen, weten of uw kantoor last heeft van fijnstof? Of zijn er klachten over het binnenklimaat? Bel Blygold Lab op voor een meting of stuur een email naar lab@blygold.nl