Hospice Kromme Rijnstreek verleent sinds maart 2011 zorg aan mensen in de laatste fase van hun leven. ‘Wij bieden hen een huis om in alle rust en veiligheid afscheid te kunnen nemen van het leven,’ vertelt Marianne Harterink, voorzitter van de Stichting Hospice Kromme Rijnstreek. Blygold ondersteunt dit initiatief vanaf haar ontstaan en onlangs nog met het opstellen van een risico-analyse en beheersplan.

Ieder mens verdient het in een menswaardige en respectvolle omgeving afscheid te nemen van het leven. Helaas is sterven in de thuissituatie niet altijd mogelijk. Hospices in Nederland bieden een kleinschalige, huiselijke sfeer op basis van een zorgvuldig afgestemde samenwerking tussen professionele zorg, mantelzorg en vrijwilligers. In Houten is de Hospice Kromme Rijnstreek sinds begin 2011 actief. Een groep van 130 vrijwilligers biedt 24 uur per dag zorg op maat aan vier gasten die nog maximaal drie maanden te leven hebben.  Deze zorg bestaat uit verpleging, maar ook uit het bereiden van warme maaltijden en het onderhouden van de tuin. ‘Daarnaast zijn we in belangrijke mate afhankelijk van financiële ondersteuning, of van bedrijven die ons willen sponsoren of in natura willen helpen,’ vertelt Harterink.

Legionella
Blygold steunt het hospice al sinds haar ontstaan. ‘Het is een fantastisch initiatief, dat op allerlei manieren onze aandacht krijgt en verdient,’ zegt Che Chong Hau. Drie maanden terug was de hulp van Blygold nodig, toen er opschudding ontstond over legionella. ‘Het hospice wilde zekerheid hebben dat alles in orde was. We hebben dat toen meteen gecontroleerd en kosteloos een risico-analyse uitgevoerd en het beheersplan opgesteld. De eerste maatregelen zijn inmiddels uitgevoerd.’