Blygold beschermt warmtewisselaars tegen corrosie. Met eigen coatings, maar ook met een eigen, specifieke behandelmethode. Hoe gaat dit laatste in zijn werk? Een tipje van de sluier…

Specialist op het gebied van corrosiebescherming, word je niet zomaar. De kracht van Blygold zit hem al jaren in een combinatie van coating en behandeling. Daarbij is kwaliteit het resultaat van innovatie en doorontwikkeling. Een treffend voorbeeld is de eigen applicatiemethode, die bestaat uit een specifieke behandelingswijze die bij de klant, maar ook in de eigen applicatiehal in Houten, wordt uitgevoerd. ‘Hierdoor zijn wij in staat om warmtewisselaars door-en-door te behandelen,’vertelt Patrick van Kempen.

Reinigen
De Applicatie Engineer vertelt het met enige trots, omdat Blygold daar volstrekt uniek in is. ‘In tegenstelling tot anderen, zorgen wij er eerst voor dat de warmtewisselaars volledig vetvrij zijn; dit is namelijk essentieel voor de hechting van de coating.’ Om dit te realiseren beschikt Blygold over een innovatieve waterbehandeling, die wordt toegepast met een eigen ontwikkelde “coil clean”. Om bij iedere warmtewisselaar het beste resultaat te krijgen, behandelt Blygold ze allemaal als uniek, weet collega Applicatie Engineer Kris Nanhoe: ‘Ieder exemplaar heeft namelijk haar eigen afmeting en dikte; bovendien moet je weten om wat voor soort lamellengeometrie het gaat en wat de lamel-afstand is.’ Op basis van deze informatie, bepaalt Blygold met welke instellingen van de spuitapparatuur de wisselaar behandeld wordt.

Behandeling
Om de warmtewisselaar door-en-door te behandelen, wordt deze van beide kanten gecoat. Hierbij wordt eerst een dieptelaag aangebracht. Van Kempen: ‘Vervolgens kijken we met een speciaal endoscopisch instrument tussen de lamellen, totdat we het midden van de wisselaar in zicht hebben. Dit om te controleren of ook op deze plek de coating dekking biedt volgens protocol.’ Wanneer dit alles akkoord is, wordt de wisselaar verder behandeld, met als resultaat een warmtewisselaar die jarenlang zonder probleem de strijd aan kan gaan tegen corrosie.