Als 21-jarige maakte Jelle Schiks kort geleden zijn entree bij Blygold LAB. Als Junior Adviseur Luchtkwaliteit is hij straks verantwoordelijk voor het uitvoeren van onderzoeken en inspecties bij opdrachtgevers. Ook houdt hij zich bezig met het schrijven van rapporten en het geven van advies aan klanten. “Ik heb er ontzettend veel zin in.”

Jij hebt de opleiding tot bio-medisch analist in Utrecht gevolgd. Maar bij Blygold LAB draait alles om luchtkwaliteit. Een wereld van verschil?
“Absoluut! En dus moet ik nog veel leren. Tot voor kort wist ik van luchtbehandeling niet veel meer dan dat je een toe- en afvoer had. Tegelijkertijd vond ik dat meteen het meest fascinerende aan mijn eerste weken hier: een gezond binnenklimaat is zoveel meer dan een optelsom van diverse losse variabelen. Gelukkig speelt microbiologisch onderzoek daar wel een grote rol in.”

Met 21 jaar ben je vooral jong en groen. Toch wordt er van jou verwacht dat je klanten een serieus advies geeft over hun binnenklimaat…
“Klopt. Gelukkig zijn leeftijd en ervaring niet de meest beslissende factoren voor een deskundig advies. Ik denk dat kennis, expertise en aanvoelen hoe je een klant echt kunt helpen, nog belangrijker zijn. Daar heb ik wel voldoende vertrouwen in.“

Je wordt ingewerkt door Ben Vollenbroek, een man met ruim 30 jaar laboratoriumervaring. Is dat lastig of juist ideaal?
“Ideaal! Ben weet zo veel. Bovendien vindt hij het leuk om al die kennis en ervaring met mij te delen, dus ik ben vooral bezig met ogen en oren wijd open houden.”

Hoe zie je je toekomst bij Blygold LAB?
“Het lijkt mij geweldig om ooit eens Hoofd Luchtkwaliteit binnen Blygold LAB te worden en om dan leiding te mogen geven aan een team. Ik loop namelijk niet weg voor verantwoordelijkheid.”