Dat eindgebruikers zich vaak blind staren op kosten en resultaten op de korte termijn, is bekend. ICT-dienstverlener ATOS doet dat niet. Samen met hun huisinstallateur Strukton kozen zij bij het onderhoud van haar datacenter in Brabant voor een lange termijn-aanpak. Het gevolg? Een hoger rendement, verlenging van de levensduur van de condensors en lagere, jaarlijkse onderhoudskosten. 

Als het om datacenter gaat, draait het bij ICT-dienstverlener ATOS om betrouwbaarheid en beschikbaarheid. Daarom worden de condensors van zes grote koelmachines op het terrein sinds de start in 2007 – jaarlijks onderhouden door Blygold. Dit onderhoud bestond tot voor kort uit een inspectie van de luchtgekoelde condensors, een chemisch-technische reiniging en het eventueel bijwerken van de anti-corrosie behandeling. Bovendien voerde Strukton zelf ook een jaarlijkse reiniging met water uit.

Nog 10 jaar operationeel
“Vorig jaar kwam Blygold na haar inspectie met de suggestie om de condensors opnieuw – en nu volledig – te laten coaten,” vertelt Leon Crijns. Als contractmanager is hij namens Strukton verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van het genoemde datacenter. “Op deze manier konden ze het rendement verbeteren en een eventuele vervanging van alle luchtgekoelde condensors op de langere termijn voorkomen.” Het idee viel bij Strukton en ATOS in goede aarde. “Kort daarvoor had ATOS ons namelijk laten weten dat de datacenter nog zeker 10 jaar operationeel zouden blijven. En dus kregen wij de opdracht mee om voor deze langere periode te zorgen voor een optimale conditie van de datacenter tegen acceptabele, lage kosten.”

Van korte naar lange termijn
Omdat het perspectief veranderde van ‘kijken naar de korte’ naar ‘kijken naar de lange termijn’, kreeg Blygold in september vorig jaar de opdracht om de bestaande coating op de zes luchtgekoelde condensors te vervangen door een nieuwe coating, volgens het Blygold PoluAl XT procedé. Nog geen week later waren de machines door en door beschermd tegen weersinvloeden, dus ook achter de eerste pijpenrij. “Omdat ATOS gekozen heeft voor de lange termijn, profiteren zij nu optimaal van deze werkzaamheden: het energieverbruik is gedaald, de prestaties zijn verbeterd, de levensduur van de condensors is verlengd en het jaarlijkse onderhoud is gereduceerd. Dat laatste scheelt bijna 25%.”