De klimaateisen voor een werkplaats voor geleide wapens, zoals o.a. torpedo’s en missiles zijn erg specifiek, met strenge criteria op het gebied van o.a. luchtvochtigheid en temperatuur. De Koninklijke Marine ging dan ook niet over één nacht ijs bij de keuze van een kwaliteitspartner voor het onderhoud van haar installaties. 

De Koninklijke Marine (KM) is het oudste onderdeel van de Nederlandse krijgsmacht. Het Marinebedrijf is een ondersteunende afdeling voor instandhouding van de marinevloot. De onderhoudsdienst beheert in Den Helder een groot deel van alle installaties, machines en processen die nodig zijn voor het proces van het Marinebedrijf. Geen doorsnee klus, omdat een aantal werkplaatsen zeer specifiek is en fungeren voor verschillende soorten van machinerie, processen en bewapening. En juist hierbij luisteren de klimaatcondities nauw.

Te weinig capaciteit
Daarom deed de KM het onderhoud tot voor kort altijd in eigen beheer. Maar de onvermijdelijke bezuinigingsrondes hebben ook de Marine stevig geraakt. Hierdoor ontstond er te weinig capaciteit om het onderhoud van klimaatinstallaties op het vereiste peil te houden. Daarom werden bedrijven via een Europese aanbesteding uitgenodigd een voorstel te doen voor het klimatologische onderhoud van ruim 20 Marinebedrijfgebouwen in Den Helder. Blygold werd uiteindelijk geselecteerd. ‘Met ons zijn inmiddels bindende afspraken gemaakt voor de komende vier jaar over het periodiek onderhoud van een honderdtal luchtbehandelingskasten,’aldus Bert van Es, Technisch Adviseur.

Gevoelig en duur
Daarbij voorziet een aantal installaties de gebouwen van een specifiek klimaat voor het meten, kalibreren, testen en onderhouden van o.a. torpedo’s. ‘Als dit soort bewapening tijdelijk voor onderhoud aan wal is, moet ze voldoen aan specifieke klimaatcondities, 24 uur per dag,’zegt Van Es. ‘Dat zijn eisen vanuit de leverancier op het gebied van temperatuur, luchtvochtigheid, luchtsnelheid en hygiëne.’ Aangezien het onderhoud van de kasten, filters, kanalen en ventilatoren nauw luistert, stelt de KM hoge eisen aan Blygold. ‘Ook omdat dit soort fijne mechanica gevoelig is en erg duur.’