Kantoren groter dan 100 m2 moeten op 1 januari 2023 het energielabel C hebben. Begin deze week schreef de Volkskrant dat op dit moment 60% van deze kantoren echter nog niet voldoet aan de eisen hiervoor. Daarom roept Blygold eigenaren, adviseurs en installateurs op nu in actie te komen en installaties te laten upgraden. Tijdens de Installatievakbeurs in Hardenberg toont Blygold aan welke voordelen dit heeft en hoe snel, doeltreffend en voordelig je dit kunt realiseren.

Over ruim drie jaar moeten 43.000 Nederlandse kantoren voldoen aan de voorwaarden voor energielabel C. Om deze deadline te halen moeten er dus elke week ruim 150 panden worden verduurzaamd. “De meeste eigenaren en installateurs zijn hier weliswaar bekend mee, maar er nog niet actief mee bezig,” zegt Jorrit Annema, Technisch Adviseur Blygold Beilen. Om te voorkomen dat zij vanwege de enorme drukte straks achteraan moeten sluiten, adviseert Blygold hen om nu maatregelen te treffen om te voldoen aan het energielabel C.

Upgraden of vernieuwen?
Daarbij is de keuze: upgraden of vernieuwen. “Upgraden is voor de meeste bestaande installaties de beste optie,” vertelt Annema. “Met maatregelen zoals het vervangen van de V-snaar aangedreven ventilatoren door EC (gelijkstroom) ventilatoren, het verbeteren van de uitstroom van de lucht en het vervangen van de stoombevochtiging door adiabatische bevochtiging, ben je niet alleen de levensduur van je installatie aan het verlengen, maar zet je ook stevige stappen richting verduurzaming en richting energielabel C.” Natuurlijk is het vervangen van de bestaande installatie door een nieuw exemplaar, ook een optie. Het grote nadeel van deze keuze is dat er dan mogelijkerwijs forse bouwkundige (en installatietechnische-) aanpassingen moeten plaatsvinden; dit in verband met de nieuwe eisen waaraan luchtbehandelingskasten moeten voldoen. “En die voorkom je dus door te kiezen voor upgraden. Bovendien is de tijd qua overlast van de werkzaamheden over het algemeen korter als je kiest voor upgrade dan voor vervanging van de gehele installatie.’’

Infographic
Blygold heeft berekend dat upgrade en revisie van bestaande installaties circa 50% goedkoper is dan vervanging. Deze kostencalculatie staat in een infographic die Blygold speciaal voor de Installatievakbeurs in Hardenberg heeft laten maken en die bezoekers aan de stand gratis meekrijgen.

Kom daarom naar de Installatievakbeurs in Hardenberg op 10, 11 en 12 september.
Blygold vindt u in Hal 2, stand 227.

Meld u hier kosteloos aan met registratiecode 61918012.