De wonderen zijn de wereld nog niet uit: vanaf deze maand laat Ziekenhuis Groep Twente (ZGT)diverse 34 jaar oude luchtbehandelingskasten renoveren en upgraden. Blygold verlengt met deze actie hun levensduur met 20 jaar. Deze luchtbehandelingskasten gaan straks Abraham zien!

Eind september is Blygold bij het ZGT in Almelo gestart met het renoveren en upgraden van zes luchtbehandelingskasten. In januari volgt de tweede fase van wederom een aantal lbk’s. Op deze manier wil het ziekenhuis fors op haar energieverbruik besparen, maar ook haar luchtkwaliteit een flinke boost geven. Vooral dat laatste is cruciaal, omdat het binnenklimaat in een omgeving met patiënten en OK’s en SEH nauw luistert.
De keuze voor renoveren en upgraden in plaats van het vervangen van deze kasten is om twee redenen door het ZGT gekozen. Toen onderzoek aantoonde dat de lbk’s toe waren aan een grondige onderhoudsbeurt, had het ziekenhuis meteen een voorkeur voor het renoveren van de kasten. ‘Ook hier is namelijk – zoals op meerdere locaties in het land – nauwelijks ruimte om de oude kasten te vervangen door nieuwe – grotere – exemplaren,’ vertelt Henk van Dorp, Projectleider Blygold Noord Oost. ‘Bovendien is het vizier van het ZGT op duurzaamheid gericht en sprak het ziekenhuis de wens uit de levensduur van de kasten met nog eens 20 jaar te willen verlengen.’

Spiksplinternieuw
Dit betekent dat deze luchtbehandelingskasten straks Abraham gaan zien? ‘Van buiten ja, maar van binnen zijn ze door de renovatie spiksplinternieuw.’ Van Dorp legt uit: ‘Alle onderdelen worden gereinigd, gecoat of vervangen, zoals batterijen, aanzuigsecties, filters en ventilatoren. Hierdoor creert het ziekenhuis diverse voordelen, varierend van een hoger rendement, tot een lager energieverbruik en een lager geluidsniveau.
Er is wel haast geboden bij deze renovatie en upgrade. ‘De doorlooptijd per luchtbehandelingskast is twee weken, meer niet. Dat heeft vanzelfsprekend te maken met de urgentie van schone, verse lucht.’ Op basis van een strakke planning, verwacht Blygold eind dit jaar de eerste zes kasten weer in gebruik te hebben. Op naar hun vijftigste verjaardag!