Een luchtbehandelingskast kost steeds meer. In een recent artikel op www.koudeenluchtbehandeling.nl staat dat sinds begin dit jaar de aanschafkosten met 20% zijn gestegen! De oorzaak? De invoering van de nieuwe ErP-richtlijnen. Hierdoor worden luchtbehandelingskasten weliswaar beter en zuiniger, maar ook groter en vooral: duurder. Het alternatief om dit soort hoge investeringen te voorkomen en toch te profiteren van een hoog rendement en lage energiekosten, is de luchtbehandelingskast te laten renoveren en upgraden, tegen het niveau van de ErP. Dat kan!

Fabrikanten zijn sinds 1 januari jl. verplicht om warmte-terugwinning toe te passen bij vervanging of nieuwbouw. Ook moeten de kasten zijn voorzien van een regelbare ventilator. Hoewel beide maatregelen passen in het streven van de EU om de CO2-uitstoot drastisch terug te brengen, is het door de lagere luchtsnelheden en de toegenomen omvang van de luchtbehandelingskasten in de praktijk onmogelijk geworden, bestaande systemen één-op-één te vervangen. Eindgebruikers krijgen als gevolg hiervan te maken met dubbele kosten: de aanschaf van een duurdere luchtbehandelingskast en bouwkundige kosten. Kan dat niet anders? Ja.

Upgraden
Het alternatief is upgraden. Afhankelijk van de kwaliteit, de levensduur en de prestaties van een luchtbehandelingskast, is het mogelijk deze op een veel hoger niveau te brengen en dit met een minimaal 50% gunstiger kostenplaatje. Zo is het met de huidige techniek mogelijk het rendement van de warmteterugwinning van een bestaande luchtbehandelingskast flink te vergroten en kunnen bijvoorbeeld de ventilatoren vervangen worden door gelijkstroom toergeregelde ventilatoren. Bovendien, door de bestaande luchtbehandelingskast te upgraden, hoeft u als eindgebruiker niet aan de nieuwe Erp verordening te voldoen.

Afspraak?
Wilt u ook de voordelen op een rij voor uw organisatie? Bel Blygold op nummer 030 – 63 44 310