“Dit vak leer je door het te doen!”

Kris Nanhoe heeft al 15 jaar de mooiste baan van de wereld, zegt hij. Als Application Engineer is hij verantwoordelijk voor het coaten – en dus beschermen – van overwegend nieuwe warmtewisselaars. Volgens de 49-jarige specialist is praktijkervaring het meest belangrijk in zijn werk. “Dit vak leer je door het te doen! “

Beschrijf eens je werkzaamheden als Application Engineer?
“Als een unit hier binnenkomt, gaan we hem eerst demonteren. Vervolgens reinig je alle warmtewisselaars grondig, ze moeten namelijk volledig vetvrij zijn; dit is cruciaal voor de hechting van de coating. Daarna laat je ze opdrogen en plak je de unit vervolgens af. Vervolgens breng je met een spuitpistool de coating aan en laat je ‘m weer drogen. Meestal de volgende dag zet je de unit dan weer in elkaar en lever je ‘m af.”

Welke Blygold-coating gebruik je daarbij?
“Omdat het bijna altijd om nieuwe warmtewisselaars gaat, gebruiken we PoluAl XT. Dit is een aluminium geïmpregneerde Polyurethaan, specifiek ontwikkeld voor de bescherming van luchtgekoelde warmtewisselaars. Deze coating beschermt met name de gevoelige materialen van de warmtewisselaar. Het kan dun worden aangebracht en het heeft nauwelijks invloed op de luchtweerstand, dus ideaal voor behoud van prestaties.”

In tegenstelling tot andere bedrijven, verzorgen jullie een door-en-door behandeling. Wat betekent dat concreet?
“Dat we de coating aanbrengen van beide kanten. Hierbij wordt met behulp van perslucht een dieptelaag van de coating aangebracht. Daarna kijken we met een speciaal endoscopisch instrument tussen de lamellen, totdat we het midden van de wisselaar zien. Dit om te controleren of ook op deze plek de coating dekking biedt. Natuurlijk lukt dit niet altijd even makkelijk. Er zijn wel eens plekken waar je moeilijk bij komt, dan moet je je spuitpistool niet verticaal in je hand houden, maar horizontaal.”

Hoe leer je dit vak?
“Door het te doen, door het te ervaren. Natuurlijk hebben we hier een degelijke, interne opleiding en krijg je alles te horen over de theorie: over coatings, over spuittechniek, over luchtvochtigheid. Maar het belangrijkste is en blijft: praktijkervaring. Ik behandel elke week zo’n 20 warmtewisselaars. Als je dit dag-in-dag-uit doet, krijg je het vak pas echt onder de knie en kun je voor de klant het verschil maken.”

Jullie werken in teamverband?
“Ja, daardoor zijn we 5 dagen per week operationeel. En staan we dus altijd klaar voor de klant. Voordeel van ons team is dat we elkaar scherp houden met onze eigen praktijkervaringen. We leren van elkaar. Elke dag opnieuw.”