“Als liefhebber zit ik hier op mijn plek!”

Hij voorziet warmtewisselaars al 22 jaar van een Blygold coating. En voorlopig krijgt de 49-jarige Patrick van Kempen er geen genoeg van. De applicatiehal in Houten beschouwt hij inmiddels als zijn tweede thuis. ”Als liefhebber zit ik hier op mijn plek! “

Hoeveel warmtewisselaars heb jij in 22 jaar al gecoat?
“Een paar jaar geleden passeerde Blygold de miljoen. Ik denk dat ik inmiddels toch al gauw honderdduizend exemplaren onder mijn hoede heb gehad.”

 Als je het zo vaak doet, kun je je werk wel dromen, toch?
“Nee, omdat niet elke warmtewisselaar hetzelfde is. Bovendien is dit werk veel te secuur om bij weg te dromen. Het is niet zomaar even een kwestie van een coating erop spuiten. We zijn geen autospuiters die vooral in tempo en snelheid denken, maar we zijn ook geen schilders die het vooral van massa en vierkante meters moeten hebben. Wat wij doen is eerder te vergelijken met het werk van een specialist. Niet iedereen kan dit zomaar. Niet iedereen is bijvoorbeeld in staat om warmtewisselaars die verstopt liggen achter leidingwerk, toch van de juiste hoeveelheid coating te voorzien.”

Zou je jezelf kunstenaar noemen?
“Niet in de zin dat ik creatief, origineel werk lever. Maar ik voel wel dezelfde trots, denk ik. Je bent soms dagen bezig met een en dezelfde machine, dan zie je het als je levenswerk. Zo heb ik een keer een losse warmtewisselaar met een lengte van 12 meter gehad. Die moest behandeld worden, van A tot Z. Daar had ik toen 300 kilo coating voor nodig. En ik was er vijf dagen intensief mee bezig. Als je de machine dan in elkaar zet en aflevert, heb je bijna pijn in het hart.”

 Je doet dit werk nu 22 jaar, wat is er veranderd in al die jaren?
“De behandeling is – in essentie – hetzelfde gebleven. Wel zijn de coatings veranderd, verbeterd. Ons aanbod is nu veel ruimer, veel diverser; we beschikken nu over een speciale coating voor elke situatie. Bovendien coaten we nu ook vaak de omkasting en af en toe het leidingwerk. En voor bepaalde klanten brengen we zelfs een laagje spray aan op printplaatjes.”

 Dit maatwerk zet zich de komende jaren door?
“Ja, de eisen van klanten zullen verder toenemen, zeker ook op het gebied van duurzaamheid. Maar zolang wij erin slagen deze verwachtingen te overtreffen met uitstekend coatings en uitstekende behandelingen, ben ik ronduit optimistisch over onze toekomst. En dus over die van mij.”