Het weer in Nederland is onvoorspelbaar. Neem deze zomer. Na een zonnig en warm voorjaar, waren juli en augustus ronduit somber en teleurstellend. Als u ons advies om uw condensors te laten reinigen dit jaar in de wind had geslagen, had u – gelet op deze maanden – groot gelijk gehad. Totdat eind augustus opeens de nazomer in het land kwam, het warm werd en wij opeens vele meldingen kregen van storingen aan koelmachines…

In februari riepen wij u al op om uw condensors te laten reinigen. Waarom? Omdat condensors makkelijk vervuild raken. Vaak door afval, pluisjes of bijvoorbeeld bladeren van bomen. Als u deze ‘stofdeken’ niet laat verwijderen, gaat dit ten koste van de maximale koelcapaciteit die u juist in de zomermaanden hard nodig heeft; voor uw medewerkers, maar ook voor de continuïteit in uw bedrijfsproces, want op storingen en uitval zit u terecht niet te wachten.

Voorjaar
Om deze redenen voeren wij dit soort onderhoudswerkzaamheden al in februari, maart uit. Dan is de buitentemperatuur relatief laag, er is nog geen extra koelcapaciteit nodig en de installatie kan zonder problemen worden gereinigd. Dit jaar werd het in april en mei al warm met temperaturen van 25 graden. Juni zou zelfs een recordmaand worden met liefst zeven dagen boven de 30 graden. Het gevolg? Nog nooit ontvingen wij in deze maanden zoveel meldingen van uitval en storing aan installaties. In elke situatie viel het ons op dat er geen of nauwelijks voorzorgsmaatregelen waren getroffen…. .

‘Run’
Met de echte zomermaanden nog voor de deur, verwachtten wij begin juli alsnog een ‘run’ op last minute reinigingswerkzaamheden aan koelmachines. Deze bleef echter uit, vooral omdat de temperatuur in die weken sterk terugliep naar gemiddeld 20 graden. En met zo’n temperatuur is niet alleen de behoefte aan maximale koelcapaciteit gering, ook de animo om preventieve acties te ondernemen, is opeens wel erg klein. En dus bleef het stil.

Maar, daar waar iedereen dacht dat de zomer eind augustus voorbij was, werd het rond de 20e opeens nog warm in Nederland, erg warm. En ook deze plotselinge nazomer leidde weer tot vele telefoontjes over storingen aan koelmachines. En weer moesten duizenden medewerkers optimaal presteren op hun werk, zonder airconditioning….

Wake up call
Wat leren we van deze zomer? Dat het weer in Nederland onvoorspelbaar is en waarschijnlijk de komende jaren blijft. Dat is zeker. En… dat u er daarom verstandig aan doet al in februari of maart volgend jaar de risico’s op uitval en storingen te voorkomen door planmatig onderhoud aan uw installaties te organiseren. Bijkomend voordeel is een lager energie verbruik tot wel 25%. Als u wilt dat wij u daarbij helpen, geef dat dan nú aan ons door. U ontvangt uw wake-up call dan volgend jaar februari!