Vroeger verving je een luchtbehandelingskast van tien jaar oud door een nieuw exemplaar. Nu is dat echter niet meer nodig, zelfs niet meer wenselijk. Tegenwoordig verleng je de levensduur van een gebruikte lbk met tien tot twintig jaar en verbeter je de prestaties en het rendement zelfs. Daarom is 2015 het jaar van: “niet vervangen, maar upgraden!”.

In deze economische zware tijd, worstelt menig facility-manager en gebouwbeheerder met de vraag: hoe zorg ik voor een optimaal binnenklimaat, terwijl mijn budget stevig terugloopt? Hoogste tijd voor creatief ondernemerschap: in plaats van nieuwe – relatief dure – exemplaren aan te schaffen, kiezen bedrijven er steeds meer voor bestaande lbk’s op te laten knappen en jaarlijks te onderhouden. De resultaten zijn verbluffend. Afhankelijk van de omstandigheden en de maatregelen, is door renovatie een besparing op het bestaande energieverbruik te realiseren tot 30%. Bovendien zijn de kosten van ‘upgraden’ gemiddeld 60% goedkoper dan een vervanging en wijst de praktijk uit dat deze kosten meestal binnen enkele jaren zijn terugverdiend.
Dit alles is mede mogelijk door toegenomen kennis en specialisatie. Zo kan Blygold een lbk reinigen, renoveren (o.a. desinfecteren) en zelfs (energie)-technisch laten upgraden. Daarbij worden maatregelen getroffen zoals het reinigen van de filters, het vervangen van lagers, druppelvangers, poelies en de V-snaar en het vervangen of coaten van de warmtewisselaars. Een stap verder betreft de isolatie van de lbk en het renoveren van de ventilatoren voor de aandrijving. Ook is het mogelijk warmteterugwinning toe te passen bij warmtewielen van luchtbehandelingkasten.

Levenscyclus
Hoewel NEN 2767 bij een luchtbehandelingskast met een gemiddelde levensduur van 15 tot 20 jaar werkt, gaat Blygold voor minimaal 35 jaar. Technisch is deze slechts begrensd door de levensduur van de componenten en de beschikbaarheid van vervangende onderdelen. Economisch wordt de levenscyclus echter bepaald door de afschrijving, de storingsuitval, de functionaliteit van de installatie en het jaarlijks onderhoud. Om te voorkomen dat bedrijven torenhoge energierekeningen betalen, pleit Blygold voor life cycle-onderhoud van lbk’s. Dit garandeert een verlenging van de levensduur en een verbetering van de kostenefficiëntie.