Elk jaar rond deze tijd, alarmeert Sjaak van Hoorn zijn klanten: dat ze de condensors van hun koelmachines moeten laten reinigen. Hij zegt het om twee redenen: “Je voorkomt een torenhoge energierekening en je voorkomt er storingen mee.” Ondanks zijn wake-up calls krijgt hij elk jaar in de zomermaanden tientallen telefoontjes over uitval van installaties. “Daarom hoop ik dat bedrijven ons nu bellen in plaats van in de zomer,” aldus de Sales Manager van Blygold Schiphol en Blygold Houten.
Condensors raken makkelijk vervuild. Hoe komt dat?
“Vooral als bedrijven vlakbij de kust zijn gesitueerd of in de stad of bij een luchthaven, is de kans op vervuiling levensgroot. Maar ook bij installaties die in een bosrijke omgeving staan, kan vervuiling ontstaan als gevolg van bijvoorbeeld bladeren van bomen. Als je deze ‘stofdeken’ niet laat verwijderen, dan leidt dit tot vroeg of laat tot storingen. Want door die vervuiling haalt de machine zijn capaciteit onvoldoende, wordt ze te warm en ontstaat er een hogedruk-storing. Vaak gebeurt dit aan het begin van het koelseizoen, in april, mei. Als het buiten nog echt warm moet worden en je juist koeling nodig hebt!”
En hoe zit dat met het energieverbruik?
“Jaarlijks onderhoud verlengt niet alleen de levensduur van condensors, het houdt ze ook in een goede conditie en zorgt voor een (relatief) laag energieverbruik. Zo hebben we onlangs bij een groot datacenter alle condensors gereinigd. Dit leidde tot een verschil met de situatie ervoor van liefst 6 graden! Ik vermoed dat dit datacenter door deze actie vele tienduizenden euro’s heeft bespaard!”
Het loont dus?
“Absoluut. De ervaring leert dat het reinigen van condensors leidt tot een gemiddelde besparing van 15 tot 20%. Met de huidige energieprijzen heb je deze investering er dan al heel gauw uit!”
Wat doen jullie dan precies?
“Blygold reinigt, inspecteert en rapporteert. Daarbij reinigen wij zowel de luchtintrede-zijde, als de luchtuittrede-zijde. Anderen volstaan nog wel eens met het reinigen van uitsluitend de luchtintrede-zijde. Dat is niet verstandig, omdat je het vuil eruit moet blazen, niet erin.”
Hoelang doen jullie over zo’n reiniging?
“Afhankelijk van het aantal m2 – en de omvang – van de condensors, zijn we meestal een dag bezig. Na de reiniging inspecteren wij de condensor en maken we een rapportage. Zijn er meer ventilatoren aanwezig, dan doen we dit alles fasegewijs, sectie voor sectie. Zodat er altijd koeling blijft.”
Tot slot, hoe snel kunnen jullie nu een afspraak inplannen en op de stoep bij een klant staan?
“Als je nu belt, komen we binnen 24 uur langs voor een inspectie. Afhankelijk van de drukte en van de mogelijkheden van de klant, kunnen we de installaties binnen een week reinigen en dus voorbereid laten zijn op het koelseizoen. Een veilige en slimme gedachte, lijkt mij.”
Gebruik deze wake-up call en maak snel een afspraak met ons!