Innovatief ondernemerschap is redelijk uniek binnen de conservatieve installatiewereld. Dat is jammer, want juist in onze sector is nog veel vooruitgang te boeken. Door technologische ontwikkeling, maar ook door slim ondernemerschap. U hoeft niet te kiezen, u mag ook voor beide gaan!

Nu de economie langzaam weer tot leven komt, is het tijd om echte stappen vooruit te maken. Het overtollige vet is eraf, de organisatie is weer lean (of green) and mean, en de neuzen wijzen allemaal dezelfde richting op. We kunnen en willen weer investeren. Daarbij maken we nu – in tegenstelling tot vroeger – zorgvuldiger keuzes. Efficiëntere keuzes vooral. Tenminste, dat zou je denken. Je zou denken dat we geleerd hebben van onze starheid om innovatie uitsluitend te zien als “het simpelweg vervangen van bestaande apparatuur en systemen”. En dat ook nog eens “omdat de concurrent ook vervangt”. Als dat innovatie is, dan creëert u nauwelijks vooruitgang. Dat gaat u pas doen als er sprake is van het toepassen van een nieuw inzicht in uw bedrijfsprocessen. Een voorbeeld?

Om echt innovatief bezig te zijn, doen bedrijven er verstandig aan te kijken naar de performance van hun installaties en systemen. Door adequaat en “vernieuwend” onderhoud toe te passen op met name de luchtbehandeling en de koeling, is meer winst te boeken dan menigeen voor mogelijk houdt. En dan heb ik het vooral over energiebesparing en prestatiewinst. Zo kun je bij het ventilatiedeel van de luchtbehandeling een betere performance realiseren door de snaaraangedreven ventilatoren te vervangen door fanwall-technologie. Het resultaat? Een veel efficiëntere ventilatie met een energiebesparing tot wel 30%!

Een andere innovatie met veel energie- en prestatiewinst is adiabatische koeling op bestaande installaties. Dat dit uitsluitend bij nieuwe koelmachines kan worden toegepast, is met deze nieuwe ontwikkeling inmiddels achterhaald. En het resultaat van deze ‘blauwe energie’? Een extreem korte Return On Investment (ROI) en een besparing die ook kan oplopen tot 30%.

Kortom, echte innovatie ligt binnen handbereik, uw handbereik wel te verstaan. Het is niet moeilijk, ingewikkeld of eng, het is vooral een kwestie van open staan voor nieuwe technieken en producten en deze op de juiste manier weten toe te passen. Laat dat uw uitdaging voor 2015 zijn: sluit niet traditioneel achter in de rij aan, maar loop voorop en vertrouw op uw eigen deskundigheid en verstand. Wees echt innovatief!