Antonius Ziekenhuis Sneek verbetert haar luchtkwaliteit

Voor ziekenhuizen en verpleeghuizen zijn verstopte luchtkanalen een nachtmerrie. Juist patiënten en oudere bewoners krijgen het hierdoor snel benauwd en hebben eerder last van hoofdpijn en duizeligheid. Tegelijkertijd is het reinigen van luchtkanalen een langdurige en vooral ook lawaaierige ‘operatie’. Met de komst van cleanproof-medical is deze overlast echter voorgoed voorbij, ontdekte het Antonius Ziekenhuis in Sneek. “Patiënten verblijven niet voor hun lol in een ziekenhuis. Dus doen we er alles aan om eventuele overlast te minimaliseren”, aldus Dirk Hiemstra, Projectleider TZ.

Aanleiding

“Wij hebben begin 2014 onderzoek laten uitvoeren naar de hoeveelheid afzuiglucht, omdat het benauwd werd op de verpleegafdelingen en patiënten en medewerkers begonnen te klagen.
Dat onderzoek bestond uit een visuele inspectie en microbiologisch onderzoek. Daarbij werden monsters van de lucht en kanaalwand genomen. Vervolgens zijn deze in het laboratorium geanalyseerd op aanwezigheid van bacteriën, schimmels en gisten. Toen uit dit onderzoek bleek dat een aantal kanalen waren verstopt, onder andere door stof van dekens, hebben we besloten een volledige luchtkanalenreiniging uit te laten voeren.”

Oplossing

“In plaats van een traditionele kanalenreinigingsmethodiek, gebruikte Blygold een recente innovatie: cleanproof-medical. Een poeder dat heel dun en licht van structuur is, waardoor een geringe luchtstroom al voldoende is voor de reiniging van het luchtkanaal. Daarbij zorgt een combinatie van perslucht en een hiervoor speciaal ontwikkeld apparaat voor een ideale menging van dit poeder in de lucht. Juist deze werkwijze genereert een uitstekend en blijvend resultaat. Een ander voordeel van cleanproof-medical is dat restanten van het poeder niet achterblijven in de luchtkanalen. Het maakt dit spul volstrekt onschadelijk voor de gezondheid van mensen en dus uitermate geschikt voor gebruik in een ziekenhuis.”

Waarom Blygold?

“Blygold werd ons getipt als specialist voor kanaalschoonmaak. Het betreffende adviesbureau had positieve ervaringen met hen. Wij kenden Blygold vooral van andere takken van werktuigkundig onderhoud. Nu dus ook van kanaalreiniging.”

Werkzaamheden

“We hadden een langdurige en ingrijpende reinigings- en desinfectie-operatie verwacht, met borstels en ragen, maar ook met dikke buizen en lawaaierige machines. Maar al wat ik zag, was een kleine, geluidsarme, mobiele unit met wat dunne slangen, waar we de patiëntenbedden moeiteloos overheen konden tillen. Personeel en patiënten hebben dan ook nauwelijks overlast gehad. Niet van geluid of stank of iets anders.”

Resultaat

“Eind vorig jaar zijn de reinigingswerkzaamheden uitgevoerd en hebben we de prestaties beoordeeld. Die zijn erg positief. De kwaliteit van de lucht is sterk verbeterd. Een ander pluspunt is geweest dat we als ziekenhuis gewoon 24/7 hebben kunnen doorwerken. Dat maakt deze kanalenreinigingswerkwijze voor ziekenhuizen, verpleeghuizen en andere instellingen ideaal.”

Toekomst

“Vanuit deze kanaalreiniging, volgde meer onderhoudswerk voor Blygold, zoals het vervangen van alle warmtewielen in de luchtbehandelingskasten, het onderhoud aan de warmtewisselaars ten behoeve van de warm drinkwateropwekking en werkzaamheden na periodiek onderhoud van de luchtbehandelingskasten. Daarnaast zorgt Blygold er nu voor dat alle condensors in tiptop conditie zijn en blijven. Tot slot zijn we nu aan het onderzoeken of Blygold ook het totaalonderhoud van het luchtbehandelingssysteem voor haar rekening kan nemen, waaronder de filterwissel. We willen graag dat Blygold dit onderhoud zelf uitvoert, samen met onze filterfabrikant, zodat we dit onderhoud efficiënter kunnen plannen en de overlast op de afdelingen tot een minimum kunnen beperken.”

Herkenbaar?

Herkent u zich in de situatie van het Antonius Ziekenhuis in Sneek? En wilt u weten of cleanproof-medical ook voor u de beste oplossing is? Neem contact met ons op. Wij helpen u graag.

  • Nieuw: Cleanproof-medical
  • Luchtkanalen gereinigd zonder overlast
  • Onschadelijk voor de gezondheid

“Blygold heeft fasegewijs en volgens een duidelijke en overzichtelijke planning de werkzaamheden uitgevoerd. Daarbij waren de onderlinge verhoudingen tussen hen en ons erg harmonieus. Een ander pluspunt is dat Blygold zeer flexibel is, ook buiten kantooruren.”

Dirk Hiemstra
Projectleider TZ