Noordwest Ziekenhuisgroep kiest voor jaarlijks onderhoud

Met locaties in Alkmaar, Den Helder, Schagen, Heerhugowaard, Texel en Limmen is Noordwest Ziekenhuisgroep een van de grootste ziekenhuisorganisaties van Nederland.  De locatie in Den Helder heette vroeger het Gemini Ziekenhuis, maar is ooit ontstaan als het gemeentelijk ziekenhuis Parkzicht. Delen van het huidige pand zijn dus al in de jaren zestig, zeventig gebouwd. “In tegenstelling tot deze ‘vleugels’, zijn onze installaties juist relatief jong,” zegt Edwin Vis, Vakman Techniek van Noordwest Ziekenhuisgroep, locatie Den Helder.

Aanleiding

Dit laatste heeft volgens Vis alles te maken met de locatie van dit ziekenhuis. “We zitten hier op loopafstand van de kust; ingeklemd tussen de Noordzee en de Waddenzee. Nergens in Nederland hebben zout, zand, wind en vocht zoveel vrij spel. Helaas leiden dit soort extreme condities in no-time tot vervuiling en dus tot corrosie aan zowel de koelmachines, als aan de luchtbehandelingskasten. Als je deze installaties vervolgens niet of onvoldoende onderhoudt, gaan ze corroderen en moet je ze binnen enkele jaren vervangen. En dat is financieel vanzelfsprekend onmogelijk. Maar nog belangrijker, een storing of tijdelijke uitval van installaties is gelet op de zorg die wij verlenen – en de koeling die wij in het hele ziekenhuis op elke plek nodig hebben – niet-wenselijk.”

Oplossing

Dus zet de Noordwest Ziekenhuisgroep in Den Helder vol in op onderhoud. “Jaarlijks laten wij alle koelmachines en lbk’s inspecteren en reinigen. En als daartoe aanleiding is, worden ze opnieuw extra gecoat.” ‘Opnieuw’, omdat alle installaties die Noordwest voor de locatie in Den Helder aanschaft, al een extra coating ontvangen. “Nogmaals, we nemen geen enkel risico, een storing kunnen we ons hier niet permitteren.”

Waarom Blygold?

De keuze voor Blygold als onderhoudspartij en specialist in het aanbrengen van coatings is logisch, beweert Vis. “Door onze locatie, zijn we gebaat bij de allerhoogste kwaliteit van bescherming. Als je praat over coatings, dan staan die van Blygold aan de top. Zo was het 20 jaar geleden al – toen ik hier kwam werken – en zo is het nog steeds. Met hun coatings zijn we in staat de installaties op het niveau te houden dat nodig is voor onze medewerkers, patiënten en specialisten.”

Werkzaamheden

Voorafgaand aan het koelseizoen controleert en reinigt Blygold de ca. 40 koelmachines en lbk’s van het ziekenhuis in Den Helder en van de locatie in Schagen. Op basis van hun inventarisatie, ontvangt Vis een rapportage met een advies over eventuele vervolgstappen. “Als bij een of meerdere installaties het nodig is om deze opnieuw te laten coaten, dan laten we dat vanzelfsprekend doen. Het zijn vooral onderdelen van deze installaties die door de weersomstandigheden gevoelig zijn voor corrosie.” Naast deze jaarlijks terugkerende werkzaamheden, coat Blygold ook standaard nieuwe installaties van het ziekenhuis. Deze extra coating komt boven op de fabriekscoating.”

Resultaat

Aangezien storing of uitval van installaties in dit ziekenhuis in Den Helder geen optie is, laat Vis ze jaarlijks controleren, reinigen en – indien nodig – coaten. “Omdat ons pand een speelbal is van zout, zand, wind en vocht, hebben onze installaties het zwaar te verduren. Dan kun je twee dingen doen: je vervangt ze na 2,3 jaar of je zet vol in op onderhoud en probeert de levensduur van elke installatie maximaal te verlengen. Dat laatste is uit financieel oogpunt veel interessanter: de kosten voor het jaarlijks onderhoud van al onze machines, staat in geen verhouding tot de aanschaf van een nieuwe koelmachine!”

Toekomst

De professionele ondersteuning van Blygold is nodig, elk jaar opnieuw, beweert Vis. “Zolang dit ziekenhuis vanuit deze locatie opereert, moet je kiezen voor de beste kwaliteit in onderhoud. Eerlijk gezegd, geldt dit ook voor onze andere locaties; allen zijn gesitueerd in een straal van 20-30 km van de kustlijn.”

Herkenbaar?

Herkent u zich in de situatie van Noordwest Ziekenhuisgroep? Neem contact met ons op. Wij helpen u graag!

  • Ziekenhuis is speelbal van zout, zand, wind en vocht
  • Storing of tijdelijke uitval van installaties is geen optie
  • Onderhoud als on-going proces

“Naast hun uitstekende producten en diensten, spreekt de werkwijze van Blygold mij aan. Alles is gericht op kwaliteit, snelheid en dus op het verlengen van de levensduur van installaties. Bovendien denken ze actief met je mee; laten ze je niet in de kou staan, zoals laatst toen ze erachter kwamen dat bij een van de lbk’s de vloer aan het verrotten was. Dat wordt gemeld en als wij akkoord zijn, wordt het de volgende dag meteen uitgevoerd. Het voelt als een partner die niet alleen je situatie door-en-door kent, maar ook exact aanvoelt hoe te handelen.”