Royal FloraHolland profiteert van optimaal rendement

Royal FloraHolland, locatie Aalsmeer (voorheen Bloemenveiling Aalsmeer) is een coöperatie van kwekers en faciliteert een marktplaats voor de handel van snijbloemen en planten. De organisatie is in zijn soort de grootste in de wereld; vorig jaar werden er 12,6 miljard bloemen en planten verhandeld. Het bedrijf telt ruim 3.000 medewerkers en beschikt over vijf veilinghallen; de grootste daarvan staat in Aalsmeer. Daar zorgen ruim 110 luchtbehandelingskasten en een aantal grotere koelmachines met daaraan gekoppelde condensorunits voor de meest optimale én energie-efficiënte luchtkwaliteit voor medewerkers en koelcel conditionering voor bloemen en planten.

Aanleiding

Om dit te realiseren, krijgen de luchtbehandelingskasten dagelijkse aandacht in Aalsmeer. “En dat is nodig,” vertelt Olaf Groenewoud, Technisch specialist. “De industriële omgeving – met Schiphol om de hoek – zorgt voor vervuiling en creëert zuuraanvallen, vooral door zwavel in verbrandingsgassen in de lucht. Dit alles doet veel afbreuk aan de conditie van de kasten.” Daarom neemt Royal FloraHolland het onderhoud van haar luchtbehandelingskasten serieus. “Dit is hier een on-going proces.” Dat geldt volgens Groenewoud trouwens ook voor het reinigen en coaten van de condensors. “Om aanslag, oxidatie en vervuiling op de lamellen te voorkomen en om dus prestatieverlies vóór te zijn, is onderhoud ook op dit punt essentieel.”

Oplossing

“Door een combinatie van technische upgrade en onderhoud, slagen wij er samen met Blygold in de levensduur van menig luchtbehandelingskast hier met 10 tot 15 jaar op te rekken. Let wel, zonder prestatieverlies. Als Royal FloraHolland plukken we al jaren de financiële vruchten van deze bedrijfseconomische keuze om luchtbehandelingskasten te renoveren en niet te vervangen.”

Waarom Blygold?

“Blygold is al jaren ons vaste aanspreekpunt voor onderhoud aan de luchtbehandelingskasten en luchtcondensors. Wat hen uniek maakt, is hun expertise en ervaring op het gebied van levensduurverlenging van luchtbehandelingskasten.”

Werkzaamheden

Blygold hanteert voor deze werkzaamheden de term: Lifecycle Maintenance. Het gaat hierbij om het creëren van optimale prestaties en een zo lang mogelijke levensduur van installaties, tegen zo laag mogelijke kosten. Een combinatie van reiniging, onderhoud en renovatie garandeert dit. “Welke werkzaamheden er in dit verband dagelijks worden uitgevoerd, bepalen wij in overleg met Blygold. Daarvoor raadplegen we beiden het Onderhouds Management Systeem. De input hiervoor komt van talloze sensoren, maar ook uit inspecties. Deze verzorgen wij, maar ook Blygold.”

Resultaat

“De afgelopen jaren hebben we nauwelijks storingen of uitval gehad. De luchtbehandelingskasten presteren optimaal. Daarnaast zien we een stabilisatie in ons energieverbruik. De laatste maanden is er zelfs sprake van een lichte terugval. Dit komt ook zeker door ons Onderhouds Management Systeem. Daarin zijn alle gegevens opgeslagen per luchtbehandelingskast; logisch dat we hierop aansturen.”

Toekomst

“Wat de samenwerking met Blygold bewijst, is dat je een leverancier verantwoordelijkheid kunt geven, ook als het om cruciale randvoorwaarden gaat. Het voordeel voor ons is dat je minder menskracht beschikbaar hoeft te hebben en dat je de focus kunt behouden op je corebusiness: de handel in bloemen en planten. Tegelijkertijd blijven we vanzelfsprekend alert en voeren we regelmatig controles uit. Dat blijven we doen, ook in de toekomst.”

Herkenbaar?

Herkent u zich in de situatie van Royal FloraHolland? Overweegt u ook Lifecycle Maintenance toe te passen op uw luchtbehandelingskasten? Neem contact met ons op. Wij helpen u graag.

  • Onderhoud als on-going proces
  • Luchtkwaliteit als speerpunt
  • Omgeving schadelijk voor bloemen en planten

“In de samenwerking met Blygold draait alles om vertrouwen. Omdat ze hier al 20 jaar actief zijn, geven wij hen relatief veel speelruimte. Dat schept een verplichting, maar creëert ook een verantwoordelijkheid. Ze hebben ons vertrouwen nog nooit beschaamd.”