Heinen & Hopman kiest al decennia voor Blygold

Luxe jachten zijn meestal het eigendom van bijzondere mensen. En zoals wel vaker, hebben bijzondere mensen, ook bijzondere wensen. “Het internet en de airco mogen op hun jachten nooit kapot gaan,” zegt Jaco Heinen, Service Manager bij Heinen & Hopman. Vooral dat laatste – een altijd functionerende airco – is op zee door de aanwezigheid van zout en wind, een forse uitdaging. Zelfs voor deze maritieme HVAC-specialist. “Maar met de juiste partners, ontstaat vaak de juiste oplossing!”

Introductie

Heinen & Hopman werd in 1965 opgericht. Bleef haar actieradius in de eerste jaren nog beperkt tot haar eigen regio (Bunschoten en omgeving), in de jaren zeventig groeide dit familiebedrijf uit tot een internationale speler in de HVAC-sector, niet in de laatste plaats door haar toenemende activiteiten in de commerciële scheepvaartindustrie. Anno 2022 is Heinen & Hopman een toonaangevende specialist op het gebied van binnenklimaat en realiseren ze innovatieve oplossingen voor het ontwerpen, engineeren en installeren van op maat gemaakte maritieme klimaatsystemen, geschikt voor de offshore, jacht en marine.

Aanleiding

Condities op zee
“Een klimaatsysteem op zee moet vanzelfsprekend aan andere eisen voldoen dan één in een woning of kantoor,” zegt Jaco Heinen. Volgens hem heeft dat vooral te maken met de condities op zee, die volstrekt anders zijn dan aan land. “De aanwezigheid van met name zout – maar ook zand – maken een klimaatsysteem op zee veel kwetsbaarder. Bovendien praten we bij Heinen & Hopman niet alleen over werkschepen, maar vooral over luxe jachten; de meeste eigenaren daarvan hebben extreme wensen, ook op het gebied van klimaat. Zo stelt het gros bijzondere eisen voor wat betreft ‘draft en noise’ en zijn ook hun wensen op het gebied van onder andere temperatuur en luchtvochtigheid bijzonder vergaand.”

Marine Coating
Heinen wil er maar mee zeggen dat zij bij het ontwerpen, produceren – en onderhouden – van een klimaatsysteem op zo’n jacht niet over een nacht ijs gaan. “Temeer omdat de eigenaren bij voorkeur twaalf maanden per jaar op zee varen en liever niet stilliggen in een haven voor onderhoud.” Toch is juist onderhoud – ook aan een klimaatsysteem – af en toe hard nodig. Door de weersomstandigheden is de kans op corrosie van kwetsbare outdoor onderdelen – zoals de door Heinen & Hopman zelfgeproduceerde chillers en bijbehorende units – bijzonder groot. “Om dit laatste te voorkomen – of in ieder geval zo lang mogelijk uit te stellen – geven we deze producten bij de nieuwbouw van ieder jacht dat wij mede helpen realiseren al een ‘Marine coating’.”

Werkzaamheden

Applicatiehal
Met deze term bedoelt Heinen een door Blygold aangebrachte coating, die op zee optimale bescherming biedt tegen corrosie. Om deze coating aan te brengen, worden alle nieuwe producten van Heinen & Hopman naar Houten gebracht. Daar in de Applicatiehal van Blygold krijgen ze een behandeling met een speciale coating: PoluAl-XT. “Met deze coating zijn de systemen in ieder geval vijf jaar beschermd tegen corrosie.”

Waarom Blygold?

Naast deze kwetsbare onderdelen, schakelt Heinen & Hopman ook op andere gebieden Blygold in. Dan gaat het onder meer over de reiniging van luchtkanalen en het upgraden van luchtbehandelingskasten. “Blygold is op deze gebieden al decennia onze vaste partner. Ze kennen onze procedures, de extreem hoge eisen, maar zijn ook bekend met de werkomgeving, met de vaak krappe ruimtes en smalle doorgangen op dit soort jachten.”

Een andere reden voor de intensieve samenwerking is volgens Heinen de hoge kwaliteit van beide bedrijven. “Alles wat wij op dit gebied doen, is maatwerk: geen enkel jacht is hetzelfde, alles is uniek. In zo’n entourage luistert het nauw dat je samenwerkt met een partij die ook gewend is maatwerk van een hoog niveau te leveren. En dan heb ik het niet alleen over hun coatings, maar ook over de manier van communiceren, de betrouwbaarheid in afspraken, de flexibiliteit in uitvoering en de garanties: als we een geel/zwart label zien, halen we opgelucht adem.”

Herkenbaar?

Herkent u zich in de situatie van Heinen & Hopman? En wilt u meer weten over onze speciale coatings of één van onze andere producten en diensten? Neem contact met ons op. Wij helpen u graag.

  • Klimaatsysteem op zee kwetsbaar door zout en zand
  • Maatwerk van hoog niveau
  • Coaten, reinigen luchtkanalen en upgrade lbk’s

“Blygold is op deze gebieden al decennia onze vaste partner. Ze kennen onze procedures, de extreem hoge eisen, maar zijn ook bekend met de werkomgeving, met de vaak krappe ruimtes en smalle doorgangen op dit soort jachten. Alles wat wij op dit gebied doen, is maatwerk: geen enkel jacht is hetzelfde, alles is uniek. In zo’n entourage luistert het nauw dat je samenwerkt met een partij die ook gewend is maatwerk van een hoog niveau te leveren. ”

Jaco Heinen
Servicemanager Heinen & Hopman