UvA kiest voor energie-optimalisatie en verduurzaming

Het renoveren van bestaande gebouwen en dus ook van klimaatinstallaties is binnen de UvA een continu proces. Met meer dan 80 verschillende kantoren, collegezalen en laboratoria – en enkele honderden systemen – is dat niet meer dan logisch. Daarbij wil deze grootste universiteit van Nederland niet alleen een intellectueel knooppunt zijn voor haar 34.000 studenten en 6.000 medewerkers, maar heeft zij voor haar gebouwen ook hoge ambities. “Als UvA willen we flinke stappen vooruit maken op het gebied van energie-optimalisatie en verduurzaming,” aldus Zefnat Pattinaja, Technisch Projectmanager.

Aanleiding

Hoewel veel bestaande gebouwen van de UvA verspreid over Amsterdam liggen, is een aantal gecentraliseerd binnen vier clusters. Het grootste cluster is dat van de Roeterseilandcampus. Ook op deze locatie variëren niet alleen de gebouwen onderling sterk, maar is er ook een groot verschil in installaties; zowel in functionaliteit en kwaliteit, als in grootte, leeftijd en energieprestaties. “We hebben hier luchtbehandelingskasten, WKO-installaties, warmtepompen, maar ook gasgestookte ketels, warmtekrachtinstallaties en een koelwaterinstallatie.” Onderzoek naar laatstgenoemde koelwaterinstallatie (een ‘open’ systeem) – uitgevoerd door Ates Control – bracht een verregaande oxidatie aan het licht. “De waterbehandeling had onvoldoende gefunctioneerd,” zegt Arjan van Grunsven van Ates Control. “Binnen vijf jaar waren de leidingen verroest, en ook de koeltoren van 3,5 MWh.” Om verder prestatieverlies – en eventuele lekkages – te voorkomen, moest het systeem zo snel als mogelijk worden gerenoveerd.

Oplossing

De keuze voor renovatie van het systeem – in plaats van vervanging – zegt veel over hoe de UvA omgaat met duurzaamheid. Pattinaja: “Een vijf jaar oude koeltoren gooi je niet zomaar weg, ook al functioneert deze onvoldoende door de oxidatie. Zo’n systeem is nog lang niet afgeschreven. Bovendien zijn er uitstekende mogelijkheden om de levensduur te verlengen door middel van reconditionering.”

Waarom Blygold?

Nadat de keuze om het systeem te laten reinigen en coaten was gemaakt, belde Van Grunsven met Sjaak van Hoorn van Blygold. “Jaren terug hebben we hen en twee andere, soortgelijke bedrijven de opdracht gegeven een identieke luchtbehandelingskast te renoveren. Na een half jaar hebben we deze kasten met elkaar vergeleken en zagen we uitsluitend bij Blygold de coating nog zitten. Bovendien weet ik dat zij op waterzijdig onderhoud specialist zijn en over veel kennis beschikken.” Ook Pattinaja is bekend met de kwaliteit van Blygold. “Ik ken ze van mijn vorige werkgever, en weet dat hun coatings zelfs in sterk vervuilde omstandigheden, optimaal presteren.”

Werkzaamheden

Inmiddels heeft Blygold voor de UvA in het kader van de Optimalisatie van de centrale energievoorziening van de Roeterseilandcampus de koeltoren gerenoveerd, het koelwaterleidingnet geïnspecteerd, de condensors van twee warmtepompen gereinigd en de centrale luchtbehandelingskast van de betreffende technische ruimte gerenoveerd. Bij deze laatste is specifiek gekeken naar corrosie, slijtage en vervuiling, zowel aan de oppervlakte, als inwendig. Vervolgens heeft Blygold de aandrijvingen hersteld en de afdichtingen en lageringen vervangen.

Resultaat

Inmiddels functioneert de koeltoren als nooit tevoren. Helaas geniet slechts een handjevol studenten en medewerkers van de verbeterde luchtkwaliteit in de gebouwen van deze campus. Door het coronavirus liggen de colleges op alle universiteiten al sinds oktober 2020 namelijk stil. Pattinaja: “Normaal ontvangen wij elke dag zo’n 20.000 studenten; nu zien we enkel wat medewerkers. Hoewel deze geringe, huidige bezetting zeker van invloed is op de prestaties van de installatie, twijfel ik geen moment over de juistheid van onze keuze om het systeem te laten renoveren.”

Toekomst

De water-, en luchtzijdige renovatiewerkzaamheden van Blygold zorgen voor een verlenging van de levensduur van deze installatie en voor een verhoging van het rendement. Om dit voor een langere periode te garanderen is het zaak de conditie van het systeem optimaal te houden. “Als UvA hebben we het onderhoud nu veel scherper in beeld, dat is pure winst.”

Herkenbaar?

Herkent u zich in de situatie van de UvA? Neem contact met ons op. Wij helpen u graag!

  • Renovatie klimaatinstallaties on-going proces
  • Energie-optimalisatie en verduurzaming als speerpunt
  • Verbeteren luchtkwaliteit gebouwen

“Los van hun knowhow en professionaliteit, vind ik hun flexibiliteit hun grootste pluspunt. Bel je vandaag met een probleem, dan is het morgen opgelost. Of het nu ’s avonds is of in het weekend. Dat snel schakelen en dat oplossingsgerichte denken en doen, is voor een universiteit waar onderwijs 24 uur per dag centraal staat, erg belangrijk.”