TU Eindhoven wapent zich tegen bomen
Met ruim 8.000 studenten en 40 verschillende opleidingen, is de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) dé onderzoeksuniversiteit in Nederland op het gebied van engineering, science & technology. Naast het bieden van een uitstekende leeromgeving, streeft de TU/e naar een gezond en energiezuinig binnenklimaat. Om deze reden is er op het terrein een Warmte-Koude Opslagsysteem, met twee koeltorens. “De platenwisselaars hiervan hebben echter elk jaar weer last van de vruchten van de bomen“, aldus Dion van Wanrooy.
Aanleiding
De TU/e gebruikt al jaren een WKO-systeem, waarmee het warmte en koude in de grond opslaat, via water. Om extra toevoer van koude aan dit WKO-systeem te leveren, staan er twee koeltorens op het terrein in Eindhoven, te midden van berkenbomen. Helaas komen de vruchtenpitten van deze bomen via de waterbakken van de koeltorens in de platenwisselaars terecht. Hierdoor ontstaan verstoppingen en stroomt er minder water door de platenwisselaars. ”Dus door deze vruchtenpitten, daalt het rendement van het systeem.”
Oplossing
Aangezien de TU/e trots is op haar groene omgeving – en het kappen van de berkenbomen daarom geen optie is – kiest zij ervoor de platenwisselaars te laten reinigen. “Jaarlijks doen we dit met twee platenwisselaars. Bij één daarvan vervangen we dan ook de pakkingen. Op deze wijze komen alle platenwisselaars van de twee koeltorens om het jaar aan de beurt. Dat is nodig, want de vervuiling is best ernstig. Tegelijkertijd is deze reiniging ook preventief. Zouden we het niet doen, dan hebben we over een paar jaar echt een probleem.”
Waarom Blygold?
“Blygold ondersteunt ons (SPIE) en de TU/e al jaren met werkzaamheden, zoals het reinigen en coaten van condensors, het reinigen en desinfecteren van luchtkanalen, het meten en analyseren van vervuiling in de installaties, etc. Daarnaast is Blygold preferred service partner van Alfa Laval; de fabrikant van de platenwisselaars. Hun technici hebben dus de juiste trainingen bij Alfa Laval gevolgd om deze platenwisselaars in optimale conditie te houden.”
Werkzaamheden
De platenwisselaars van 1 m x 2 mm, zijn bevestigd tussen vier draadstangen. Als deze zijn ontkoppeld, worden de pakkingen (circa 230 stuks) er één voor één afgehaald, afgespoten en gezuurd. Eenmaal droog, komen er nieuwe pakkingen op en worden deze weer bij elkaar getrokken, tussen de draadstangen. De totale ‘operatie’ duurt per platenwisselaar gemiddeld een week.
Resultaat
“Vóór de reiniging was het rendement van het WKO-systeem gedaald naar gemiddeld 50-60%, na de reiniging zitten we meestal weer op 90%. Vertalen we dit in absolute cijfers, dan praten we over zo’n twee miljoen kWh aan elektriciteit en meer dan 400.000 m3 gas. Deze hoeveelheid energie staat gelijk aan het energieverbruik van 600 huishoudens.”
Toekomst
“Deze werkwijze, waarbij we tijdens de zomermaanden telkens twee platenwisselaars van de twee koeltorens laten reinigen, hanteren we sinds 2010 en bevalt ons uitstekend. Het is geen goedkope operatie, daarom doen we de platenwisselaars niet allemaal elk jaar. Tegelijkertijd houden we deze frequentie in reiniging wel aan, omdat het belang hoog is en wij liever willen voorkomen dan genezen.”
Herkenbaar?
Herkent u zich in de situatie van de Technische Universiteit Eindhoven? Heeft u ook last van vervuilde koeltorens en platenwisselaars? Neem contact met ons op. Wij helpen u graag.
- Door vruchten van de berkenbomen daalt rendement WKO
- Reinigen platenwisselaars op locatie
- Na reinigen is rendement weer 90%
“Blygold is een vakkundig servicebedrijf. Ze weten welke eisen de TU/e stelt. En daar houden zij zich aan, tot op detail. Daarbij stellen ze zich behulpzaam en verantwoordelijk op. Deze eigenschappen zijn essentieel, omdat het in deze omgeving uitsluitend om kwaliteit gaat.”