VUmc beschikt over oldtimers met formule 1-potentie

Een luchtbehandelingskast van bijna 30 jaar oud. Die vervang je. Toch? Nee. Het VUmc besloot vier exemplaren van deze leeftijd volledig te laten upgraden. “Nu hebben we er 20 jaar geen omkijken naar”, aldus projectleider Bart van Gorsel.

Aanleiding

“Het VUmc telt circa 125 luchtbehandelingskasten. Samen zorgen ze voor 1,8 miljoen m3 ventilatie per uur. De kwaliteit van lucht is hier van levensbelang. Op verpleegafdelingen, maar zeker ook in geclassificeerde ruimtes. Een storing of uitval aan een kast brengt de luchtkwaliteit in gevaar, dat willen we dus niet. Toen dit voorjaar de verbouwing van de beddencentrale in de D-vleugel op de planning stond, kwam ook de vervanging van vier relatief oude luchtbehandelingskasten ter sprake. Het gaat om enkelwandige aan- en retourkasten, die door ons in de afgelopen decennia goed zijn onderhouden. De keuze was vervangen of opknappen en aanpassen aan de huidige wetgeving en eisen op het gebied van efficiency en rendement.”

Oplossing

“We hebben gekozen voor upgraden. Volgens onze berekeningen is dit 30% goedkoper dan vervangen. Dat heeft vooral te maken met het verwijderen van de oude kasten en het inbouwen van nieuwe exemplaren. Voor zover dit al mogelijk is in een bestaande, technische ruimte, kost dit ontzettend veel tijd en dus extra geld. Bovendien was upgraden mogelijk, omdat het geraamte van de kasten nog in prima conditie was. En waarom zou je dit niet hergebruiken?”

Waarom Blygold?

“De offerte van Blygold was niet de goedkoopste, maar wel de meest volledige. In tegenstelling tot anderen, hadden ze een antwoord op al onze vragen en wensen. Bovendien kwamen zij niet met een indicatieve richtprijs, maar met een overzichtelijke, vaste prijs. Wat daarnaast zeker meespeelt, is dat wij als VUmc al eerder hebben samengewerkt met Blygold. Met altijd een positief eindresultaat. Vooral hun expertise op dit gebied maakt het verschil.”

Werkzaamheden

“Ze hebben alle technische onderdelen van de kast eruit gehaald, vervangen en meteen gemoderniseerd; dat geldt dus voor de warmtewisselaars, het warmtewiel, de koel- en verwarmingsbatterijen, de bevochtigingssecties en de ventilatoren. Bij de ventilatoren heeft Blygold de oude exemplaren met V-snaren vernieuwd door direct-aangedreven plug-ventilatoren. Het geraamte van de kast, dus de panelen, de bodem en het dak, zijn gecoat en geïsoleerd.”

Resultaat

“De oplevering heeft onlangs plaatsgevonden, dus er is nog weinig bekend over rendement en energieverbruik. Maar alle berekeningen wijzen op een relatief korte terugverdientijd. Daarbij is de levensduur van de kasten door deze renovatie verlengd met 20 jaar, overeenkomstig de life-cycle van de gebouwen waarin ze staan. En het onderhoud aan de kasten wordt minimaal. Ook omdat er door de direct-aangedreven plug-ventilatoren minder vuil ontstaat.”

Toekomst

“Ik vertrouw voor wat betreft de resultaten op alle berekeningen. Met ons arsenaal aan luchtbehandelingskasten, staan dit soort afwegingen over vervangen of renoveren bij ons doorlopend op de agenda. Of we in de toekomst weer blindelings kiezen voor upgraden? Nee, we bekijken het per situatie, maar we laten ons wel beïnvloeden door de resultaten die we met deze oude kasten gaan realiseren.”

Herkenbaar?

Herkent u zich in de vraag van het VUmc? En wilt u ook weten of het vervangen of upgraden van uw luchtbehandelingskasten de juiste keuze is? Neem contact met ons op. Wij helpen u graag.

  • Levensduurverlenging met 20 (extra) jaren
  • Geen risico’s voor de luchtkwaliteit
  • Relatief korte terugverdientijd

“Zowel in de voorbereiding, als in de uitvoering weten ze exact wat ze doen. Ze opereren volgens een strakke planning, stellen je nooit voor onaangename verrassingen en werken hard en netjes door. Met Blygold haal je een Mercedes in huis: kwaliteit en zekerheid. En deze twee eigenschappen zijn belangrijk voor een ziekenhuis.”

Bart van Gorsel
Projectleider VUmc