Werd er vroeger vooral gekeken naar de technische levensduur van installaties, de laatste jaren draait het – terecht – meer om de economische levensduur. En deze is door regelmatig onderhoud en door renovatie tegenwoordig aanmerkelijk te verlengen. Hierdoor blijven niet alleen de prestaties van de installatie voor een langere periode op peil, maar ook de kosten voor energieverbruik en storingen. De winst zit dan vooral in de afschrijvingskosten en de kosten voor vervanging van de installatie. Deze kan oplopen tot tienduizenden euro´s.

Technische levensduur
Waren luchtbehandelingskasten vroeger na 15 jaar versleten of gingen ze kapot, tegenwoordig gaat een lbk wel 30 jaar mee. Mits de onderdelen, die gevoelig zijn voor slijtage, zoals ventilatoren, warmtewielen, maar ook filters, snaren, poelies en geluiddempers, tijdig vervangen worden. Uitsluitend op deze wijze, kunnen er garanties gegeven worden over de kwaliteit van het binnenklimaat en over de hoogte van het ziekteverzuim en de arbeidsproductiviteit.

Economische levensduur
Bij de economische levensduur speelt de afschrijving van de investering in een luchtbehandelingskast een belangrijke rol. Na de aanschaf, wordt er vooral gekeken naar de balans tussen opbrengsten en kosten. Dan spelen factoren een rol, zoals prestaties, maar ook storingen, energieverbruik, etc. Het gaat dan uitsluitend om rendement en efficiency.

Upgraden
Door een luchtbehandelingskast te upgraden, verlengt u niet alleen de technische levensduur van uw lbk, maar ook de economische levensduur. Uw installatie valt minder vaak uit, verbruikt niet meer energie dan anders, en presteert weer optimaal. Door uw luchtbehandelingskast te renoveren, krijgt u zekerheid voor een langere periode. Bovendien verdient u op uw afschrijvingskosten, elk jaar opnieuw. En een ander voordeel is dat u niet hoeft over te gaan op een uiterst complexe – en onnodige – kostbare vervanging.

Tot slot.. een tip: wacht niet met upgraden, tot uw luchtbehandelingskast technisch is versleten. Jaarlijks onderhoud is nodig om zowel de technische-, als de economische levensduur te verbeteren.