Het was een koude februarinacht, ruim elf jaar geleden. Omdat diverse internationale beroemdheden stevig hadden gezweet , werden de warmtewisselaars van de koelmachine van Madame Tussauds opnieuw gecoat en gereinigd. Daarvoor moest wel een loodzware koelmachine van het dak worden gehaald, van 70 meter hoogte!

Wie kent Madame Tussauds in Amsterdam niet? Dit beroemde wassenbeeldenmuseum werd in 1991 geopend, op de Dam. Een locatie hartje stad; dus de ideale broedplaats voor zure regen, smog en vervuiling. Niet voor niets werd tijdens een inspectie corrosie geconstateerd. Een eerste reiniging van de koelmachine – rond de eeuwwisseling uitgevoerd – hielp niet, de beelden van toen (Tina Turner, Bill Clinton en Michael Jackson) begonnen als gevolg van dit slechte onderhoud zelfs hevig te zweten. Begin 2001 werd de hulp van Blygold ingeroepen. Wij besloten een nieuwe beschermingslaag aan te brengen en de koelmachine eerst opnieuw (chemisch) te reinigen. De meeste batterijen waren echter te ver gecorrodeerd en moesten vervangen worden.

Race tegen de klok
Om deze operatie in de nachtelijke uren op het dak uit te voeren, bleek na onderzoek, weinig reëel. Het demonteren van de koelmachine, maar ook het takelen van onderdelen zou teveel tijd in beslag nemen. Er restte slechts één alternatief: de complete koelmachine van het dak halen, naar Houten vervoeren, daar compressoren en condensors vervangen, reinigen en coaten en vervolgens deze massa van 6800 kilo terug op het dak plaatsen.
In de nacht van 11 februari zorgde een 70 meter hoge kraan er voor dat de koelmachine van het dak werd gehaald en op transport richting Blygold werd gezet. Binnen een week was het logge gevaarte terug op zijn vertrouwde stek.

Meer informatie over de 1 miljoenste gecoate warmtewisselaar? Kijk hier!