Om het binnenklimaat in het Tropenmuseum optimaal te houden, werden 12 luchtbehandelingskasten door Blygold onlangs gerenoveerd en verduurzaamd. De lbk’s waren gemiddeld 45 jaar oud! Is dat een probleem? Nee!

Het hoofdgebouw van het Tropenmuseum kent iedereen: door de prachtige architectuur, maar ook vanwege de ideale klimatologische omstandigheden. Om dit laatste zo te houden, kreeg Linthorst Techniek onder andere de opdracht om de bestaande klimaatinstallatie van het hoofdgebouw aan te passen aan de eisen van deze moderne tijd. “Het KIT wilde verduurzamen, en fors ook!” aldus Arend Jan Kamphuis, Engineer en Werkvoorbereider. Belangrijk onderdeel van deze wens was de renovatie van de 18 luchtbehandelingskasten. “Daarbij zijn om budgettaire redenen de lbk’s ingedeeld naar conditie en urgentie. Oftewel, de kasten met de meeste klachten en die met de meeste draaiuren, zouden het eerste aan bod komen.”

Van top tot teen
Om tot deze indeling te komen, vroeg Linthorst Techniek ondersteuning van Blygold. “Eerst hebben we alle lbk’s van top tot teen onderzocht,” vertelt Sjaak van Hoorn, Salesmanager Blygold Schiphol. “Hoewel het gros van deze kasten rond de 40 jaar oud was, waren er ook exemplaren uit ’75 en ’76: dus bijna 50 jaar oud!” Maar omdat het framework van alle kasten nog in tact was, kwamen alle lbk’s in aanmerking voor een grondige renovatie. Dat was maar goed ook, want het alternatief – nieuwe lbk’s installeren – kon niet worden uitgevoerd. “Door de gewijzigde wet- en regelgeving zijn nieuwe lbk’s gemiddeld 1,5x zo groot als deze exemplaren,” zegt Kamphuis. “Die extra ruimte is er niet in de technische ruimtes van het hoofdgebouw.”

Museum bleef open
Na een grondige inspectie, een uitgebreide rapportage en een intense voorbereiding, ging Blygold eind vorig jaar van start met de uitvoering. Aangezien het museum ook in deze periode open bleef voor het publiek, werden er steeds twee kasten tegelijk gerenoveerd. De werkzaamheden bestonden onder meer uit het vervangen van alle roestige onderdelen, het coaten van de binnenzijde, het aanbrengen van de nieuwe filterframes, het ombouwen van de ventilatorsectie naar energiezuinige EC-ventilatoren, het vervangen van de verwarmings- en koelbatterijen zodat deze geschikt zijn voor lagere CV temperaturen en koelen op een WKO, etc.

Nog geen 5 weken!
De 12 gerenoveerde lbk’s zijn nog voor de jaarwisseling opgeleverd. De totale duur van de uitvoering heeft hierdoor slechts 5 weken in beslag genomen. “Deze korte tijdspanne heeft ongetwijfeld te maken met de grondige voorbereiding van Blygold,” legt Kamphuis uit. “Door nagenoeg elk detail tijdens de inventarisatie op te nemen en te noteren, besparen ze tijdens de uitvoering, veel tijd. Ook dat is absoluut een pluspunt!”

Meer weten? Lees hier de volledige klantencase of neem direct contact met ons op. We helpen u graag!