Het Meander Medisch Centrum is een topklinisch ziekenhuis. Het beschikt over alle moderne faciliteiten en voorzieningen en er werken zo’n 3000 medewerkers. Het ziekenhuis telt een kleine 600 bedden en om het zorgklimaat op een goed peil te houden staan er ongeveer 80 luchtbehandelingskasten. Waarom zoveel?
“Omdat deze hoofdlocatie in Amersfoort uit verschillende, specifieke vleugels en afdelingen bestaat. Daarom is vijf jaar geleden besloten – bij de nieuwbouw – om meerdere luchtbehandelingskasten te plaatsen. Deze variëren sterk in omvang, functionaliteit en urgentie.”

U besloot dit voorjaar alle kasten te laten reinigen en onderhouden. Was dat na vijf jaar al nodig?
“Ja, we hadden af en toe last van uitval. Onderzoek leerde ons dat de lagers van een aantal kasten slecht was. Om erger te voorkomen, hebben we toen besloten alle lagers in alle kasten preventief te vervangen. De kwaliteit en continuïteit van onze luchtbehandeling is nu eenmaal uitermate belangrijk – zelfs cruciaal – voor ons.”

Waarom is dat laatste zo?
“Los van het feit dat je hier zieke mensen helpt en verpleegt, die baat hebben bij het beste binnenklimaat, gunnen we dit onze medewerkers en bezoekers ook. Daarnaast is een optimale luchtbehandeling noodzakelijk in medische ruimtes zoals een OK, maar ook in ons ‘hotlabs’, en onze apotheek. Daar maken we namelijk zelf medicijnen.”

Vlak voor de zomer vroeg u Blygold om u te helpen?
“Klopt. Zij hebben de filters vervangen, de warmtewielen gecontroleerd, lagers vervangen van elektromotoren en ventilatoren. Verder is er – waar nodig – een chemisch-technische reiniging van de LBH en van het warmtewiel uitgevoerd. Ook zijn er in samenwerking met Blygold Lab keerklep controles uitgevoerd en zijn vier reinwatertanks gereinigd. Dit alles past in ons beleid om meerdere werkzaamheden bij minder partijen te leggen, zodat we meer overzicht krijgen en toezicht creëren.”
Hoe gaat u er nu voor zorgen dat de kasten ook in de komende vijf tot tien jaar optimaal presteren?
“Met dit grondige onderhoud hebben we een eerste, goede stap gezet. Nu is het noodzaak om dit bij te houden en de vervuilingsgraad regelmatig en goed te monitoren. Als dat lukt, hebben we in feite een garantie voor het beste en meest veilige binnenklimaat. En dat is wat we willen. Daarnaast willen we een goede samenwerking opbouwen tussen onze, eigen technische mensen en gespecialiseerde bedrijven die we inhuren. Ook dat geeft bedrijfszekerheid.”