Voor de één is ISO 9001 slechts een norm, voor de ander is het een levenswijze. Blygold valt nadrukkelijk in de laatste categorie. “Kwaliteit is onze tweede natuur”, zegt Karen de Wit. “Dat doen we niet voor het certificaat, maar omdat onze klanten daar recht op hebben.”  

ISO 9001 is al jaren de internationale norm voor kwaliteitsmanagementsystemen. Het geeft klanten en opdrachtgevers inzicht en uitsluitsel over de manier waarop een bedrijf haar kwaliteit waarborgt. “Veel klanten stellen dit certificaat als voorwaarde om zaken te doen, en gelijk hebben ze.” Aan het woord is Karen de Wit. Als Kwaliteitsmanager is ze binnen Blygold Nederland Groep bezig alle werkgerelateerde processen te controleren en – samen met de rest van de organisatie – te verbeteren. Een aantal keer per jaar toetst een extern certificeringsbureau deze inspanningen met een audit. Afhankelijk van de uitslag van dit meetpunt, ontvangt Blygold een nieuw certificaat. “Als je kwaliteit en ondernemerschap echter hoog in het vaandel hebt staan, ga je niet elf maanden op je lauweren rusten en één maand je uiterste best doen. Dan ben je constant bezig je kwaliteit te verbeteren, elke dag opnieuw.”

Steekproefsgewijs
Daarvoor ziet De Wit alle processen bij voorkeur met eigen ogen. In het LAB, maar ook in de vestigingen op Schiphol en in Beilen, Weert en in Houten. “We streven naar een uniform hoge kwaliteit, ongeacht of we het werk in ons laboratorium uitvoeren, op locatie bij de klant of bij ons op kantoor. Om opdrachtgevers en leveranciers die zekerheid te bieden, houd ik regelmatig dus ook mijn eigen audits.” Dan legt de Kwaliteitsmanager steekproefsgewijs een bepaald proces onder de loep. “Zo weet ik dat communicatie vaak de sleutel is tot succes, maar dat er veel mis kan gaan in het uitwisselen van informatie en in het maken van heldere afspraken. Daar zit ik dan dus bovenop.”

Nog hoger in het vaandel
De keuze om te voldoen aan alle criteria voor ISO 9001 is niet verplicht, weet ook De Wit. “Ook zonder dat certificaat, zouden we intern dezelfde kwaliteitseisen hebben geformuleerd. Voor alle vestigingen en in het bijzonder voor Blygold LAB.” Als onderzoekslaboratorium staan nauwkeurigheid, accuratesse en grondigheid daar nóg hoger in het vaandel. “Als je metingen doet, maar ook monsters analyseert en inspecties uitvoert, dan is kwaliteit in zowel de opzet als de uitvoering absoluut noodzakelijk.”